Opprinnelsesgaranti

Opprinnelsesgaranti

Hva er en opprinnelsesgaranti?

En opprinnelsesgaranti er et elektronisk bevis på at én megawattime (1 MWh) strøm er produsert fra en bestemt energikilde. Som oftest snakker vi om fornybar kraft (vannkraft, sol, vind osv.), men i enkelte europeiske land kan også fossil eller kjernefysisk energi merkes på denne måten. I Norge er Statnett ansvarlig for å utstede og kontrollere at garantiene er korrekte.

Formålet er å dokumentere opprinnelsen til strømmen du kjøper: Selv om den fysiske strømmen i stikkontakten er en blanding fra mange kilder, sikrer garantien at du økonomisk støtter den fornybare (eller valgte) kraftkilden du har kjøpt.

Elsertifikater vs. opprinnelsesgarantier

• Elsertifikater: En lovpålagt støtteordning i Norge (og Sverige) som skal fremme ny, fornybar kraftproduksjon. Disse finansieres hovedsakelig ved at de fleste strømforbrukere betaler en liten avgift på strømregningen.
• Opprinnelsesgarantier: En frivillig merkeordning som gir deg rett til å hevde at du bruker fornybar (eller en spesifikk) energikilde. Dette handler mer om forbrukerinformasjon og klimarapportering enn å bygge ny kraftproduksjon, selv om det gir fornybare produsenter en ekstra inntektsstrøm.

Det er viktig å ikke forveksle disse to ordningene. Elsertifikater er pålagt av myndighetene for å øke fornybara kapasiteten, mens opprinnelsesgarantier er noe du eller bedriften din aktivt velger å kjøpe for å dokumentere energikilden.

Fordeler for deg som gründer

• Styrker bærekraftsprofilen din: Mange kunder, investorer og samarbeidspartnere er opptatt av miljø og klima. Opprinnelsesgarantier lar deg bevise at du tar et grønt valg.
• Rapporteringskrav: Ved å ha garantier knyttet til strømmen din, kan du enklere oppfylle krav fra f.eks. GHG-protokollen.
• Omdømme og markedsføring: Du kan aktivt markedsføre at du bruker fornybar strøm. Dette kan gi et positivt omdømme uten at du må gjøre store tekniske endringer i bedriften.

Kritikk og mulige begrensninger

• “Greenwashing”-debatt: Noen kritikere mener at opprinnelsesgarantier kan oppleves som “kjøp av ren samvittighet”, siden du ikke fysisk får rene elektroner i stikkontakten.
• Lite ny produksjon: Det er ikke gitt at hver kjøpt garanti bidrar direkte til mer utbygging av fornybar kraft. Den gir likevel produsenten en ekstra inntekt, som kan gjøre fornybar energi mer lønnsomt.
• Norge allerede “grønt”: Norge har nesten 100 % vannkraft. Når norske produsenter selger opprinnelsesgarantier til utlandet, kan landet tilsynelatende sitte igjen med mindre «grønn» andel på papiret.

Slik fungerer det i praksis

  1. Strømprodusenten (vannkraftverk, vindpark osv.) får utstedt én opprinnelsesgaranti per MWh produsert, normalt ukentlig.
  2. Produsenten selger garantien til kraftleverandører, bedrifter eller i engrosmarkedet.
  3. Du som kjøper bedriftstrøm med opprinnelsesgaranti, betaler en litt høyere pris per MWh for å sikre at inntekten går til den fornybare produsenten.
  4. Du kan da rapportere at den mengden strøm du bruker, er “grønn.”

Mulig utvikling: EU “Fit for 55”

EU utvider ordningen til å gjelde flere energiformer, som hydrogen, biogass og fjernvarme. Dette kan bety at opprinnelsesgarantier blir enda viktigere fremover – også for bedrifter som bruker andre energibærere enn elektrisitet.

Slik kommer du i gang

• Snakk med strømleverandøren din: Be om en avtale med inkluderte opprinnelsesgarantier.
• Følg med på kostnadene: Forsikre deg om at du fører eventuelle merkostnader riktig i regnskapet (f.eks. i et regnskapsprogram eller økonomisystem).
• Ta det inn i markedsføringen: La kundene og partnerne dine få vite at du kjøper garantert fornybar energi, og hvordan dette passer inn i bedriftens bærekraftsmål.

Oppsummering

Opprinnelsesgarantier beviser at du som gründer økonomisk støtter produksjon av fornybar energi (eller en bestemt energikilde), selv om den fysiske strømmen du får, er en blanding av diverse kilder. Garantiene gir bedriften din et håndfast bevis på at dere velger grønnere løsninger, spesielt nyttig i rapportering og markedsføring. Det finnes noen kritiske synspunkter om ordningens faktiske effekt på ny fornybar utbygging, men mange bedrifter og forbrukere bruker likevel opprinnelsesgarantier for å signalisere sin miljøprofil og møte krav fra kunder og myndigheter. Med mulig EU-utvidelse til andre energiformer er ordningen trolig kommet for å bli, og kan bli stadig viktigere for bedrifter i årene fremover.

opprinnelsesgaranti energi fornybar elsertifikater klimarapportering

Relaterte artikler