SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation)

Hva er SFDR?

SFDR står for «Sustainable Finance Disclosure Regulation» og er et EU-regelverk som krever åpenhet om hvordan finansielle aktører (banken din, et investeringsselskap, pensjonsleverandører osv.) vurderer bærekraft. Formålet er å:

  • Gi både investorer og kunder tydelig informasjon (unngå «greenwashing»)
  • Vise hvordan miljø- og samfunnsforhold («outside-in») kan påvirke investeringens verdi
  • Vise hvordan investeringer kan påvirke miljø og samfunn («inside-out»)

SFDR trådte i kraft 10. mars 2021 og har deretter blitt oppdatert med nye regler i 2023. Målet er å trekke privat kapital inn i overgangen mot en klimavennlig økonomi, samtidig som man unngår at selskaper overdriver hvor grønne de faktisk er.

Inside-out og outside-in

  • «Outside-in»: Hvordan ytre forhold som klimaendringer, sosiale forhold eller eierstyring kan påvirke avkastningen på en investering.
  • «Inside-out»: Hvordan selve investeringen potensielt påvirker miljøet eller samfunnet.

Eksempel: Hvis du investerer i et selskap som forurenser mye, kan det både gå dårlig for selskapet økonomisk hvis miljøreguleringer skjerpes (outside-in), og selskapet skader miljøet (inside-out). SFDR ber finansaktører vise begge perspektiver.

Produktkategorier i SFDR

Mange refererer til tre ulike artikler i SFDR for å beskrive hvor bærekraftige fond eller produkter er:

  • Artikkel 6: Produktet har ikke spesifikke bærekraftsmål, men kan integrere bærekraftsrisiko i noen grad.
  • Artikkel 8: Produktet fremmer miljømessige eller sosiale egenskaper («lysegrønne»).
  • Artikkel 9: Produktet har et spesifikt bærekraftsmål («mørkegrønne»).

For deg som gründer betyr dette at du lettere kan se hvor stort fokus et produkt faktisk har på bærekraftsmål.

Unntak for små rådgivere

Dersom en finansiell rådgiver har færre enn tre ansatte, kan det være begrenset hva slags rapporteringskrav de har under SFDR. Likevel må de følge kravene til god rådgivning og integrere bærekraftsrisiko hvis det er relevant.

Datautfordringer

Mange institusjoner, inkludert store banker, påpeker at det fortsatt er begrenset tilgang på nøyaktig bærekraftsdata fra selskaper. Dette kan gjøre det vanskelig å gi fullstendig rådgivning om bærekraftsrisiko for visse investeringsprodukter. Reglene er der, men praktisk gjennomføring kan variere i takt med at dataene blir bedre.

Derfor er SFDR viktig for deg som ung gründer

  1. ■ Velg riktige partnere og investeringsprodukter: Du får bedre informasjon om hvor bærekraftige fond og løsninger faktisk er.
  2. ■ Forbered deg på fremtidige krav: Over tid kan det komme enda strengere regler om bærekraftsrapportering. Som gründer kan du ligge i forkant.
  3. ■ Bygg tillit: Hvis du selv vil fremme hvor miljøvennlig selskapet ditt er, bør du bruke SFDR som mal for åpenhet. Investorer setter pris på klare og ærlige rapporter.
  4. ■ Vurder risiko og muligheter: Bærekraftsrisiko kan påvirke både kjernevirksomheten og investorinteressen, og SFDR gjør det enklere å se slike risikoer.

Tidslinje og videre utvikling

    1. mars 2021: SFDR begynte å gjelde.
  • 2023: Nye oppdateringer og krav, blant annet flere tekniske standarder og rapporteringsmaler.
  • Pågående arbeid i EU: Myndighetene fortsetter å utvikle regelverket for å hindre «greenwashing» og styrke datakvaliteten.

Oppsummering

SFDR sikrer at finansielle aktører må være åpne om hvordan de tar hensyn til bærekraft, både i form av risiko (outside-in) og faktisk påvirkning (inside-out). For deg som ung gründer er det nyttig å kunne:

  • Skille mellom ulike investeringsprodukter (Artikkel 6, 8, 9)
  • Vite at små rådgivere kan ha enklere krav
  • Forstå at datatilgang fortsatt kan være en utfordring
  • Bruke den økte åpenheten til å ta bedre økonomiske og miljøbevisste valg

Slik unngår du å investere i eller samarbeide med aktører som bare later som de er «grønne», og du legger et godt grunnlag for bærekraftig vekst i eget selskap.

bærekraft finans SFDR

Relaterte artikler