Hva er en aksjonær?
En aksjonær er en person eller en organisasjon (for eksempel et holdingselskap, en kommune eller en stiftelse) som eier én eller flere aksjer i et aksjeselskap (AS). Å eie aksjer betyr at du eier en bit av selskapet, og du får derfor muligheten til å påvirke enkelte avgjørelser og ta del i selskapets overskudd.
Mange typer aksjonærer
De fleste tenker først på private aksjonærer, men alle slags virksomheter og offentlige institusjoner kan også kjøpe aksjer. Det kan være selskaper som vil investere penger, kommuner som ønsker å støtte et lokalt tiltak, eller stiftelser som ønsker å spre risiko i sine investeringer.
En praktisk sammenligning
Tenk på selskapet som en stor kake. Hver aksje er en liten bit av kaken. Når du er aksjonær, eier du dermed et kakestykke, og jo flere aksjer du har, jo større bit eier du.
Eksempel
La oss si at du og to venner skal starte “KulKopp AS” med 1 000 aksjer totalt. Hvis du eier 400 av aksjene (40 %), og vennene dine eier 300 aksjer hver (30 % hver), er dere alle aksjonærer i firmaet. Dette gir dere en eierandel fordelt på hvor mange aksjer hver av dere sitter på.
Rettigheter og plikter
Som aksjonær har du ofte ikke mange løpende plikter, men du har noen viktige rettigheter:
- Generalforsamling: Du får delta på generalforsamlingen – det årlige møtet der aksjonærene bestemmer over viktige saker, som godkjenning av årsregnskap, valg av styre og eventuelle vedtektsendringer.
- Stemmerett: Hver aksje gir vanligvis én stemme. Eier du mange aksjer, får du mer å si i viktige avgjørelser.
- Utbytte: Som eier av aksjer kan du få en del av overskuddet (utbytte). Selskapet kan også dele utbytte fra tidligere oppsparte midler, selv om det ikke har gått i pluss inneværende år, så lenge totaløkonomien tillater det.
Aksjeeierbok og aksjonærregisteroppgaven
Som eier av aksjer er det greit å vite at alle aksjeselskap har en aksjeeierbok. Denne viser hvem som eier aksjer i selskapet, og hvilke endringer som har skjedd med aksjene over tid (for eksempel kjøp, salg eller pantsettelse av aksjer).
I tillegg må selskapet årlig sende inn en aksjonærregisteroppgave til Skatteetaten. Denne oppgaven viser hvem som eier aksjer i selskapet og eventuelle endringer og utbytteutbetalinger i løpet av året. Rapporteringen kan skje via et årsoppgjørsprogram eller manuelt gjennom Altinn.
Hvorfor er aksjonærer viktige?
Aksjonærer bidrar med penger som kan hjelpe selskapet å vokse og utvikle seg. Til gjengjeld håper aksjonærene at selskapet gjør det bra, slik at aksjene blir mer verdt eller at de får utbetalt utbytte.
Vanlige misforståelser
- Er aksjonæren alltid ansatt i selskapet? Nei. Du kan være aksjonær uten å jobbe der, og du kan jobbe i selskapet uten å være aksjonær.
- Får jeg full kontroll hvis jeg kjøper én aksje? Nei. Hvor mye innflytelse du har, avhenger av hvor stor andel du eier.
- Er det massevis av plikter for aksjonæren? Du har få løpende forpliktelser, men du har rettigheter under generalforsamlingen og må følge selskapets vedtekter og gjeldende lover.
Oppsummering
- En aksjonær er en eier av én eller flere aksjer i et aksjeselskap.
- Aksjonærer kan være privatpersoner, holdingselskaper, kommuner eller stiftelser.
- Du har rett til å delta på generalforsamlingen og stemme i viktige saker, samt motta utbytte hvis selskapet går godt (eller har tidligere oppsparte midler).
- Selskapet må føre en aksjeeierbok og sende inn aksjonærregisteroppgaven hvert år.
Å være aksjonær betyr at du har en eierandel i selskapet. Samtidig kan du påvirke utviklingen av bedriften og også få igjen en del av overskuddet. For deg som er helt ny og driver et lite firma, kan det være lurt å skjønne hvordan aksjonærer fungerer før du eventuelt inviterer andre til å kjøpe seg inn i selskapet ditt. Lykke til!