Arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgift

Enkel forklaring

Arbeidsgiveravgift (AGA) er en avgift du som arbeidsgiver må betale til staten når du har ansatte. Denne avgiften er en del av finansieringen av folketrygden. Har du ansatte i bedriften din, betaler du arbeidsgiveravgift av både lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse.

Tenk på det som en “bonusregning” for å ha ansatte. Du betaler en viss prosent av lønnen du gir til dine ansatte, som går til å holde hjulene i gang i velferdssystemet vårt (for eksempel sykepenger, pensjon og andre trygdeordninger).

Hva hvis jeg har enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS)?

Enkeltpersonforetak (ENK): Eieren av et ENK regnes ikke som ansatt i eget foretak. Det betyr at du ikke trenger å betale arbeidsgiveravgift for deg selv. Har du derimot ansatte i foretaket, må du betale AGA for dem.
Aksjeselskap (AS): Du kan ansette både deg selv og andre. Ansetter du deg selv, skal du inkludere deg selv i arbeidsgiveravgiften.

Eksempel: Hvordan regne ut arbeidsgiveravgift

La oss si at du betaler 10 000 kroner i lønn til en ansatt. Hvis arbeidsgiveravgiften i din sone er 14 %, må du betale 1 400 kroner i arbeidsgiveravgift (14 % av 10 000) i tillegg til lønnen. Altså totalt 11 400 kroner.

Husk at satsen varierer etter hvor du holder til

Norge er delt inn i flere soner (f.eks. sone 1, 1a, 2, 3, 4, 4a og 5), som har ulike prosentsatser. Noen steder er satsen så høy som 14,1 %, mens den i visse distrikter kan være helt ned til 0 %. Hensikten med dette er å oppmuntre bedrifter til å etablere og beholde arbeidsplasser i distriktene.

Det finnes også ulike satser for visse næringer, som landbruk og fiske, der avgiften kan være lavere enn for “ordinær næring”. Du kan finne ut hvilken sats som gjelder for din bedrift ved å søke opp kommunen på Skatteetatens nettsider.

Hvordan betales arbeidsgiveravgift?

Rapportering: Hver måned du kjører lønn, skal du sende inn en a-melding hvor du automatisk rapporterer hvor mye arbeidsgiveravgift du skal betale.
Terminvis betaling: Vanligvis betaler du AGA annenhver måned (termin), som regel innen den 15. i måneden etter at terminen er over (f.eks. 15. mars for januar og februar).
Andre trekk: Avgiften betales også for feriepenger som utbetales til ansatte.

Bokføring i regnskapet

Når du bokfører, føres arbeidsgiveravgift som en kostnad i regnskapet (for eksempel konto 5400 “Arbeidsgiveravgift”) og som en skyldig post (konto 2770 “Skyldig arbeidsgiveravgift”). Når du faktisk betaler inn avgiften til kemneren, nuller du ut det skyldige beløpet ved å føre betaling fra bankkontoen til konto 2770.
Feriepenger: Du skal også beregne og bokføre arbeidsgiveravgift på feriepenger. Denne delen regnes inn når feriepengene påløper og betales når du faktisk utbetaler feriepengene.

Vanlige misforståelser

  1. “Jeg trodde bare den ansatte betaler skatt?”
    Både arbeidsgiver og ansatte bidrar til velferdssystemet. De ansatte betaler lønnsskatt, mens du som arbeidsgiver betaler arbeidsgiveravgift.
  2. “Jeg trenger ikke dette før jeg har mange ansatte.”
    Du må betale arbeidsgiveravgift fra første krone i lønn til en ansatt.
  3. “Satsen er alltid lik.”
    Satsen avhenger av hvor i landet bedriften holder til og hvilken næring du driver.

Oppsummering

  • Arbeidsgiveravgift er en avgift du betaler til staten hver gang du kjører lønn til de ansatte.
  • Har du enkeltpersonforetak, betaler du ikke AGA for deg selv, kun for eventuelle ansatte. Med aksjeselskap må du inkludere både deg selv og andre ansatte.
  • Satsen kan variere fra 0 % til 14,1 % basert på hvor bedriften din er lokalisert og hvilken næring du er i.
  • Du rapporterer avgiften i a-meldingen og betaler den som regel annenhver måned.
  • Husk å bokføre avgiften riktig i regnskapet og ta høyde for den i budsjettet, så du ikke får overraskelser.

Med denne forståelsen av arbeidsgiveravgift blir det enklere å planlegge kostnadene ved å ha ansatte og håndtere regnskapet på en ryddig måte. Lykke til!

arbeidsgiveravgift skatt avgift

Relaterte artikler