Hva er et datterselskap?
Et datterselskap er en bedrift som eies og styres av en annen bedrift, ofte kalt morselskap. Som regel betyr dette at morselskapet eier over 50 % av aksjene i datterselskapet og dermed har avgjørende stemmerett når viktige beslutninger skal tas.
Et enkelt eksempel
Se for deg at du eier en nettbutikk som selger kule mobildeksler (morselskapet). Du vil utvide og begynner å selge bøker på nett i et eget selskap. Du kan da opprette et nytt selskap for boksalget (datterselskapet), hvor morselskapet eier de fleste aksjene. På den måten kan du ha separate regnskap, egne ansatte og en klar økonomisk oversikt for begge virksomhetene.
Hvorfor etablere et datterselskap?
- • Risikoavgrensning: Hvis datterselskapet går dårlig, begrenses ofte tapene til det selskapets egne midler. Dermed unngår du at problemene sprer seg til resten av bedriften din.
- • Spesialisering: Er bokvirksomheten veldig annerledes enn dekselsalget? Da kan det være lurt å ha spesialiserte folk på bokhandel i et eget selskap. Samtidig har du kontroll via morselskapet.
- • Ryddig struktur: Med et separat selskap blir det enklere å se hvor penger kommer fra og hvor de går ut, særlig om du driver flere ulike typer virksomheter.
- • Skatte- og regnskapsfordeler: I noen tilfeller kan morselskap og datterselskap samordne eller samarbeide, for eksempel om konsernbidrag eller merverdiavgift (MVA). Dette kan gjøre skattehåndteringen ryddigere, men krever at du setter deg inn i reglene.
Viktige ting å huske på
- Opprettelse og drift: Å stifte et helt nytt selskap tar tid og koster penger, i tillegg til at du må følge lover og regler for regnskap, aksjefordeling og rapportering.
- Styre og ledelse: Datterselskapet vil som oftest ha sitt eget styre, men morselskapet har stor innflytelse på sammensetningen og beslutningene dersom det eier flertallet av aksjene.
- Rettigheter og ansvar: Morselskapet har som regel ikke direkte ansvar for datterselskapets gjeld eller forpliktelser, med mindre det er inngått spesifikke garantier. Men i konsernforhold kan det oppstå juridiske unntak, så det er lurt å få profesjonell rådgivning.
- Samarbeid og kommunikasjon: Selv om datterselskapet er eget juridisk selskap, er jevnlig oppfølging og tydelig kommunikasjon med morselskapet viktig for at ting skal gå bra.
Vanlige misforståelser
-
“Datterselskap er bare noe for store konsern.”
Nei, selv små selskaper kan ha deler av driften organisert i et datterselskap dersom det gir mening for vekst, spesialisering eller risikostyring. -
“Morselskapet kan gjøre hva det vil med datterselskapet.”
Datterselskapet er et eget selskap som har et eget styre, egne rettigheter og plikter. Morselskapet har stor påvirkning, men må likevel følge lover og regler. -
“Alle kostnadene i datterselskapet kan automatisk flyttes til morselskapet.”
Hver bedrift må føre sine egne regnskaper, og det finnes regler for hvordan inntekter og utgifter kan fordeles. Man må være nøye med dokumentasjon for å unngå trøbbel med skattemyndighetene.
Kort oppsummering
Et datterselskap er en egen juridisk enhet som eies og kontrolleres av et morselskap. Det har ofte egne ansatte, eget regnskap, men styres i stor grad av morselskapet. Hensikten kan være å redusere risiko, spesialisere ulike deler av en virksomhet eller få bedre oversikt. Før du oppretter et datterselskap, er det lurt å tenke gjennom kostnader, administrasjon og hvorvidt det gir faktiske fordeler for deg og bedriften din. Når det gjøres riktig, kan et datterselskap bidra til sunn vekst og bedre kontroll over ulike deler av selskapet.