Deltakerfastsetting

Hva betyr deltakerfastsetting?

Deltakerfastsetting (SDF) er en måte å organisere et selskap på, der to eller flere personer (deltakere) driver virksomhet sammen med felles risiko og kostnader. I stedet for at selskapet selv betaler skatt på overskudd og formue, er det eierne som gjør dette hver for seg gjennom sine personlige skattemeldinger. Dette er annerledes enn i et aksjeselskap (AS), der ingen har personlig ansvar for selskapets gjeld.

Typer selskaper med deltakerfastsetting

Flere ulike selskapsformer faller inn under SDF-begrepet. De vanligste er:

• Ansvarlig selskap (ANS):
– Alle deltakerne har ubegrenset personlig ansvar og kan bli holdt ansvarlig for hele selskapets forpliktelser.

• Ansvarlig selskap med delt ansvar (DA):
– Hver deltakers ansvar er begrenset til prosenten av eierandelen. Har du 30 % eierandel, kan du bli ansvarlig for 30 % av gjeld og forpliktelser.

• Kommandittselskap (KS):
– Minst én deltaker (komplementar) har ubegrenset ansvar, mens én eller flere (kommandittister) har begrenset ansvar.

• Partrederi (PR):
– Et selskap som driver rederivirksomhet, typisk med ubegrenset ansvar blant deltakerne.

• Indre selskap:
– Selskapet er ikke registrert i Enhetsregisteret og opptrer ikke utad. Det kan likevel være et ANS, DA eller KS. Et slikt selskap får normalt tildelt et internt ID-nummer av Skatteetaten og har samme plikt til å levere selskap- og deltakermeldinger.

• Utenlandsk SDF:
– Utenlandske selskaper som tilsvarer norske SDF, er skattepliktige i Norge for sin virksomhet her.

Skatt og rapportering

SDF selv betaler altså ikke skatt på overskuddet; hver deltaker oppgir sin andel av overskudd/underskudd og formue i sin personlige skattemelding. Det er derfor viktig at selskapet rapporterer nøyaktige opplysninger om:
• Hvor store andeler hver deltaker har
• Hvor mye selskapet har tjent (eller tapt)
• Hvor mye formue som ligger i selskapet
• Eventuelle utdelinger

Overgang til ny skattemelding

• Opplysninger som tidligere ble sendt inn via skjemaet RF-1215 (Selskapsmelding for SDF) skal nå leveres i ny skattemelding eller næringsspesifikasjon.
• Frem til og med inntektsåret 2022 kunne man bruke RF-1215, men for inntektsåret 2023 (som leveres i 2024) gjelder ny innleveringsmåte via Skatteetatens løsningsalternativer.

Frister du må kjenne til

• Selskapet (SDF) skal sende inn selskapsmelding (eller ny skattemelding/næringsspesifikasjon) innen 31. mai.
• Deltakerne anses som næringsdrivende og har samme hovedfrist, 31. mai.
• Man kan søke om utsettelse til 30. juni. Får selskapet innvilget utsatt frist, gjelder dette normalt også deltakerne, uten at de må søke hver for seg.

Merverdiavgift (MVA)

Dersom SDF omsetter varer eller tjenester over den aktuelle grensen for mva-registrering (for eksempel 50 000 kroner for de fleste typer virksomhet), må selskapet også registreres i Merverdiavgiftsregisteret og levere mva-melding.

Utdeling og skjermingsfradrag

Når du tar ut penger fra et SDF, regnes dette i utgangspunktet som utdeling og er skattepliktig for personlige deltakere. Likevel finnes det regler for skjermingsfradrag, som gjør at du får trukket fra skatt på allerede beskattet overskudd. Innskudd du har satt inn i selskapet og får tilbakebetalt, regnes ikke som skattepliktig utdeling.

Spesielle fradragsordninger

Et SDF kan omfatte ulike typer næring. For eksempel finnes egne regler og fradrag for jordbruk, reindrift og fiske. Tre av de mest vanlige er:
• Jordbruksfradrag
• Reindriftsfradrag
• Fiskerfradrag

Om selskapet ditt driver innen disse områdene, bør du sette deg inn i detaljene eller søke hjelp fra en rådgiver.

Viktig å vite om risiko

• I ANS er hver enkelt deltaker solidarisk ansvarlig for hele selskapets gjeld. Én deltaker kan bli avkrevd alt dersom selskapet ikke kan betale kreditorene.
• I DA er ansvaret begrenset til størrelsen på eierandelen.
• I KS er ansvaret ubegrenset for komplementaren, mens kommandittistene har begrenset ansvar.

Som ung gründer bør du derfor tenke nøye over hvor mye risiko du vil ta. Er du villig til å stå personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser, eller passer en annen selskapsform bedre?

Indre selskap – kort fortalt

Et indre selskap har ikke et eget organisasjonsnummer registrert i Enhetsregisteret, men må likevel rapportere på linje med andre SDF. Skatteetaten tildeler da et internt ID-nummer som brukes når du rapporterer via Altinn. Husk at deltakerne i et indre selskap fremdeles har ansvar, avhengig av om det i realiteten er et ANS, DA eller KS.

Omdanning og arv

• Dersom man vil omdanne SDF til aksjeselskap, kan dette ofte gjøres uten at du må betale ekstra skatt på omdanningstidspunktet. Men regelverket er komplisert, og du bør vurdere å kontakte en rådgiver.
• Ved arv eller overdragelse kan et enkeltpersonforetak skli over til å bli et SDF hvis flere arver og driver det videre sammen.

Altinn-roller og innlevering

For å levere og signere på vegne av et SDF trenger du nødvendige Altinn-roller (f.eks. Regnskapsfører med signeringsrett, Begrenset signeringsrettighet eller Ansvarlig revisor, hvis revisorplikt). Pass på at du har riktig rolle i god tid før fristen.

Feil eller sen innlevering

• Leverer ikke SDF selskapsmeldingen/skattedata i tide, kan Skatteetaten ilegge tvangsmulkt.
• Deltakerne risikerer også tvangsmulkt og/eller tilleggsskatt ved manglende eller uriktig innrapportering.

Sjekkliste for en ung gründer

  1. Vurder risikoen: Passer en SDF-form best for dere, eller bør dere opprette et aksjeselskap?
  2. Hold orden i økonomien: Bruk et regnskapsprogram eller et økonomisystem som hjelper med løpende bokføring og skatterapportering.
  3. Husk frister: 31. mai er viktigst. Søk om utsettelse til 30. juni om du trenger mer tid.
  4. Kjenn reglene for utdelinger og skjermingsfradrag.
  5. Er selskapet mva-pliktig? Sørg for å levere mva-melding også.
  6. Skaff riktig Altinn-rolle i god tid.
  7. Vurder profesjonell hjelp: Spesielt for kompliserte ting som skattefri omdanning, internasjonale forhold eller jordbruks-/reindrifts-/fiskerfradrag.

Oppsummert

Deltakerfastsetting (SDF) handler om at et selskap ikke betaler skatt selv, men at hver deltaker oppgir sin andel årlig. Det gir fleksibilitet i hvordan overskudd fordeles, men kan også innebære høy personlig risiko i visse selskapsformer. Husk at du må levere riktig dokumentasjon til rett tid, og at du kan få tvangsmulkt eller tilleggsskatt om rapporteringen uteblir eller er mangelfull. Vurder nøye hvilken selskapsform som passer best for deg og vær oppmerksom på at en omdanning kan være gunstig, men at det krever grundig rådgivning.

Ved å forstå de grunnleggende reglene for SDF, står du bedre rustet til å ta gode beslutninger for din nystartede bedrift. Lykke til!

deltakerfastsetting selskapsformer skatt ansvar

Relaterte artikler