Ekstraordinært utbytte

Hva er ekstraordinært utbytte?

Ekstraordinært utbytte er en måte å dele ut penger (utbytte) fra selskapet ditt i samme år som du tjener dem. Normalt må du vente til neste års (ordinære) generalforsamling for å bruke årsregnskapet som grunnlag for å betale ut utbytte, men med ekstraordinært utbytte kan du gjøre dette tidligere.

Ordinært, tilleggsutbytte og ekstraordinært

Ordinært utbytte: Vedtas på ordinær generalforsamling, som må avholdes innen seks måneder etter regnskapsårets slutt. Grunnlaget er forrige års årsregnskap.
Tilleggsutbytte: Bygger også på forrige års årsregnskap, men kan vedtas uten å vente på neste ordinære generalforsamling (for eksempel hvis styret har fått fullmakt).
Ekstraordinært utbytte: Kan vedtas når som helst i løpet av året med en mellombalanse som viser at selskapet har nok penger til å dele ut.

Ekstraordinært utbytte er altså unikt ved at det krever en ekstraordinær generalforsamling og en mellombalanse i stedet for årsregnskapet.

Hvorfor er det nyttig?

Ekstraordinært utbytte kan være praktisk hvis du tjener penger raskt og ønsker å ta noe ut i løpet av samme år. For eksempel kan et nystartet selskap i januar 2024 velge å ta ut nyopptjent overskudd allerede i løpet av 2024, i stedet for å vente til den ordinære generalforsamlingen våren 2025. Dette gir større fleksibilitet, men også et ansvar for å sikre at selskapet fortsatt har nok kapital.

Formelle krav og mellombalanse

For å betale ut ekstraordinært utbytte, må du:

  1. Holde ekstraordinær generalforsamling
    – Her vedtar du at selskapet skal dele ut ekstraordinært utbytte.

  2. Lage en mellombalanse
    – Dette er en oppdatert oversikt over selskapets økonomi, som viser at selskapet faktisk har råd til å dele ut penger.
    – Mellombalansen må registreres og kunngjøres i Regnskapsregisteret før du faktisk kan utbetale utbyttet.

  3. Vurdere revisor-krav
    – Har selskapet revisor, må mellombalansen revideres.
    – Dersom du ikke har revisorplikt, trenger du ikke å få tallene revidert, men du må likevel utarbeide og sende inn mellombalansen.
    – Inntil 2021 krevdes det alltid revisorbekreftelse, men dette er ikke lenger tilfelle for selskaper som har fravalgt revisor.

Kan man ta ut mer enn årets overskudd?

Ja, dersom selskapet har akkumulert (oppspart) overskudd fra tidligere år, kan du også bruke det som grunnlag for ekstraordinært utbytte. Det betyr at du kan dele ut penger selv om selskapet har gått i underskudd i inneværende år, så lenge dere har nok samlet overskudd fra før.

Viktige hensyn

Ikke ta ut for mye: Sørg for at selskapet fortsatt har nok kapital til å dekke løpende utgifter og investeringer. For ivrige gründere kan det være fristende å hente ut overskudd tidlig.
Skatt: Alle typer utbytte utløser skatt. Vurder å prate med en regnskapsfører eller en økonomirådgiver om skattereglene.
Timing: Får du en plutselig stor gevinst i løpet av året? Med ekstraordinært utbytte kan du ta ut midler raskere enn en ordinær generalforsamling ville tillate.
Tilleggsutbytte vs. ekstraordinært: Tilleggsutbytte baserer seg på årsregnskapet, mens ekstraordinært utbytte krever mellombalanse. Vurder hva som passer best for akkurat din situasjon.

Kort oppsummering

Ekstraordinært utbytte lar deg betale ut nytt overskudd (eventuelt tidligere opptjent overskudd) før året er omme. Du må avholde en ekstraordinær generalforsamling, lage en mellombalanse og sørge for at denne er registrert i Regnskapsregisteret før du utbetaler pengene. Dersom selskapet har revisorplikt, må også revisor bekrefte mellombalansen.

Denne fleksibiliteten kan være super for deg som har et nystartet firma og vil ta ut noe av overskuddet raskt. Husk likevel på å ta hensyn til selskapets fremtidige behov og til skatteregler. Ved tvil er det lurt å søke hjelp hos en regnskapsfører eller annen fagperson, slik at du gjør alt riktig og opprettholder en sunn økonomi i selskapet ditt.

utbytte aksjeselskap mellombalanse revisor ekstraordinær-generalforsamling

Relaterte artikler