Fantegang er et ord du kanskje ikke hører så ofte, men det betegner en ganske vanlig utfordring i arbeidslivet: at en ansatt plutselig slutter uten lovlig grunn og uten å jobbe ut oppsigelsestiden. I denne artikkelen ser vi på hva fantegang innebærer, hvilke regler som gjelder, og hva både du som arbeidsgiver og arbeidstaker bør vite for å håndtere situasjonen på en ryddig måte.
Hva er fantegang?
• Fantegang skjer når en ansatt forlater jobben på dagen, uten gyldig grunn eller beskjed, og uten å jobbe ut den avtalte oppsigelsestiden.
• Dette er rettslig sett et brudd på arbeidsavtalen (rettsstridig fratreden).
Konsekvenser og regler for arbeidsgiver
Trekk i lønn og feriepenger
• Arbeidsmiljøloven (§ 14-15(2)(e)) gir arbeidsgiver rett til å trekke dokumenterte økonomiske tap fra lønn eller feriepenger dersom en ansatt slutter brått og uten lov.
• Tapet må kunne bevises å være direkte knyttet til fantegangen, for eksempel utgifter til en vikar eller overtidsbetaling til andre ansatte.
• Arbeidsgiver må utarbeide en nøyaktig beregning for hvor stort tapet er, og levere en såkalt “beregningsoppgave” til den ansatte. Denne skal vise hvordan trekk i lønn eller feriepenger er regnet ut.
Begrensninger i lønnstrekket
• Det er en grense for hvor mye arbeidsgiver kan trekke. Loven (§ 14-15(3)) sier at arbeidstaker skal ha nok igjen til å dekke grunnleggende levekostnader.
• Før trekket gjennomføres, skal arbeidsgiver innkalle til et drøftelsesmøte (diskusjonsmøte) der arbeidstaker har rett til å ha med seg en tillitsvalgt eller en rådgiver.
Retten til drøftelsesmøte
• Arbeidsgiver bør forsøke å kontakte arbeidstakeren for å finne en løsning. Kanskje er det en misforståelse eller en situasjon som lar seg løse uten et formelt lønnstrekk.
• Arbeidsgiver skal uansett kalle inn til et drøftelsesmøte. Dersom arbeidstaker ikke ønsker å komme, bør arbeidsgiver dokumentere at invitasjon er sendt, og fortsette prosessen etter de lovpålagte reglene.
• I drøftelsesmøtet skal arbeidsgiver:
- Vise hvorfor fantegangen er rettstridig.
- Legge fram dokumentasjon på de ekstra kostnadene (økonomisk tap).
- Få innspill fra arbeidstaker.
Perspektiv for arbeidstaker
• Selv om arbeidstaker har frihet til å si opp når som helst, er man bundet til å jobbe ut oppsigelsestiden hvis ikke annet er avtalt.
• Dersom man unnlater å møte på jobb eller slutter brått, risikerer man både lønnstrekk og i alvorlige tilfeller erstatningskrav.
• Arbeidstaker har rett til innsyn i dokumentasjonen over det påståtte økonomiske tapet og kan argumentere imot trekket dersom man mener dette ikke er rimelig eller korrekt.
Hvordan forebygge fantegang?
• Ha en tydelig arbeidskontrakt med klar informasjon om oppsigelsestider og konsekvensene ved å ikke følge disse.
• Oppdater eksisterende personalhåndbok slik at ansatte forstår hvorfor det er viktig å jobbe ut oppsigelsestiden.
• “Forebygging lønner seg”: Regelmessige samtaler med de ansatte, god oppfølging og trivsel på arbeidsplassen gjør brå avskjeder mindre sannsynlig.
Hvordan håndtere fantegang i praksis?
- Ta kontakt med den ansatte. Uformelle, vennlige henvendelser kan avklare misforståelser før det går for langt.
- Kall inn til drøftelsesmøte hvis ansatte uteblir. Gjør det klart at vedkommende kan ha med seg en tillitsvalgt.
- Dokumenter tapet. Samle informasjon om merkostnader (som regninger for vikar, overtidsbetaling osv.).
- Vurder om du vil trekke i lønn/feriepenger. Utarbeid en beregningsoppgave for trekket så det er tydelig hvordan beløpet er beregnet.
- Følg reglene for maksgrense. Husk at trekket ikke kan være så høyt at den ansatte blir stående uten midler til livsopphold.
- Hvis tapet er høyere enn lønnsutbetalingen eller feriepengene, kan du vurdere et rettslig erstatningskrav. Dette bør gjøres i samråd med juridisk ekspertise.
Oppsummering
Fantegang betyr at en ansatt slutter plutselig uten å oppfylle oppsigelsestiden. Som nyetablert gründer kan dette medføre uforutsette kostnader og merarbeid, men arbeidsmiljøloven gir arbeidsgiver rett til å trekke dokumenterte tap fra lønn eller feriepenger. Husk at prosessen må håndteres korrekt: arranger drøftelsesmøte, dokumenter ekstrautgiftene og begrens trekket slik at arbeidstakeren har penger til livsopphold. For arbeidstaker betyr det at man kan risikere å miste deler av lønn eller feriepenger, og i verste fall møte erstatningskrav. Klare avtaler, god kommunikasjon og bevissthet om regelverket gir et bedre og tryggere arbeidsforhold for alle.