Fond

Fond er en type «kollektiv sparing» der mange setter penger i en felles pott. Denne potten forvaltes av en profesjonell fondsforvalter, som investerer pengene i aksjer, rentepapirer (f.eks. obligasjoner) eller en blanding. Mange synes dette er en fin måte å investere på, fordi en forvalter gjør jobben for deg, og du eier bare en liten del av alle investeringene.

Hvordan fungerer et fond?

Tenk deg at du og vennene dine vil kjøpe en stor pizza. Ingen har nok penger til å kjøpe den alene, men ved å legge litt penger i en felles pott, har dere nok penger til hele pizzaen. Dere deler så pizzaen i passende biter. På samme måte får du i et fond en andel av mange ulike aksjer eller rentepapirer, i stedet for å kjøpe alt alene.

Hvorfor kan et fond være nyttig for bedriften din?

Hvis bedriften din har litt penger til overs du ønsker å spare eller investere, kan fond være et godt alternativ fordi:

  1. Du sprer risikoen: Et fond investerer i mange forskjellige selskaper eller verdipapirer.
  2. Du får profesjonell hjelp: Fondsforvaltere følger med på markedet og tar investeringsbeslutninger for deg.
  3. Historisk sett har fond gitt bedre avkastning enn bankkonto på lang sikt. Det er likevel ingen garanti for fremtidig gevinst.

Typer fond

• Aksjefond: Investerer hovedsakelig i aksjer. Ofte høyere risiko, men også mulighet for høyere avkastning.
• Rentefond: Investerer i rentepapirer som obligasjoner. Dette har lavere risiko, men også lavere forventet avkastning.
• Kombinasjonsfond: En miks av aksjer og rentepapirer. Kan passe om du ønsker litt av begge deler.

Aktiv vs. passiv forvaltning

• Aktiv forvaltning: Forvalteren prøver å «slå» markedet ved å gjøre egne analyser og kjøpe/selge aksjer etter hva de tror vil gi best avkastning. Dette koster gjerne mer i gebyrer.
• Passiv forvaltning (indeksfond): Fondet følger en bestemt børsindeks (for eksempel en liste over de største selskapene på Oslo Børs). Dette er som å «kopiere» markedet, og gebyrene er ofte lavere.

Vanlige misforståelser

  • «Jeg trenger mye penger for å starte i fond»: Nei, noen fond lar deg begynne med 100–300 kroner i måneden.
  • «Jeg kan ta ut pengene med en gang»: Det tar som regel et par dager fra du selger fondsandelene til pengene er på kontoen din, men det er vanligvis ganske raskt.

Ting å huske på

  • Skatt på avkastning: Du må betale skatt av gevinsten når du eier fond som privatperson eller gjennom bedriften. Sjekk reglene som gjelder for din situasjon.
  • Forvaltningskostnader: Fond har ofte et årlig forvaltningshonorar. Sjekk at gebyrene ikke er for høye i forhold til hva du tror fondet kan tjene.
  • Tidshorisont: Fond passer ofte best når du kan la pengene stå en stund, for å jevne ut svingninger i verdien.

Hvordan kan du bruke fond i din bedrift?

Si at firmaet ditt har 10 000 kroner til overs. I stedet for å la dem stå ubrukt på en vanlig bankkonto, kan du sette dem i et fond. Hvis du senere trenger pengene, kan du selge fondsandelen og overføre summen tilbake til bedriftskontoen. Husk at fondets verdi kan svinge, så det er smart å tenke langsiktig.

Oppsummering

• Fond er «kollektiv sparing» hvor du investerer sammen med mange andre.
• Du kan velge mellom aksjefond, rentefond eller kombinasjonsfond.
• Aktiv forvaltning koster mer, men kan potensielt gi høyere avkastning. Passiv forvaltning er billigere og følger markedet.
• Historisk har fond gitt bedre avkastning enn bankkonto, men det er ingen garanti.
• Husk skatt, gebyrer og at du bør ha en viss tidshorisont når du sparer i fond.

Som ung gründer kan fond være et godt verktøy for å få overskuddet til å vokse, uten at du må følge med på finansmarkedet hver dag. Dette gir deg mer tid til å fokusere på å bygge selskapet ditt og skape gode produkter eller tjenester. Lykke til!

fond investering sparing

Relaterte artikler