Fordelsbeskatning

Fordelsbeskatning handler om at du må betale skatt når du får fordeler (frynsegoder eller naturalytelser) fra arbeidsgiveren din som har en privat verdi. Det kan for eksempel være fri bil, mobiltelefon, internett, klær eller andre goder som du ellers ville betalt for selv. Denne artikkelen gir deg en grunnleggende innføring i hvordan fordelsbeskatning fungerer, og hva du bør være oppmerksom på som ung gründer.

Hvorfor eksisterer fordelsbeskatning?

Myndighetene ønsker at alle fordeler som har privat verdi, skal beskattes som om du mottok tilsvarende beløp i lønn. Grunnen er å hindre at noen “kamuflerer” lønn som frynsegoder og dermed unngår skatt. I praksis betyr dette at hvis firmaet betaler for noe som du bruker privat, skal verdien av dette legges til inntekten din på lønnsslippen.

Hvordan beregnes verdien?

Verdien av et gode kan fastsettes på tre hovedmåter:

  1. Reell verdi:
    Hvis arbeidsgiveren kjøper en jakke til 1 000 kroner, og den jakken er til privat bruk, regnes 1 000 kroner som en del av din lønn. Du skatter av disse 1 000 kronene med den skattesatsen du vanligvis har på lønn.

  2. Faste satser:
    Noen fordeler har egne satser, som f.eks. mobil, internett (ofte samlet som EKOM) og fri bil. For mobil og internett er det i dag (for 2024) en fast årlig sats på 4 392 kroner som blir beskattet — alt over denne summen skal ikke beskattes ytterligere.

  3. Individuell vurdering:
    Enkelte fordeler, som hvis arbeidsgiveren din stiller en bolig til disposisjon, blir vurdert spesielt. Da kan man måtte kontakte Skatteetaten for å finne riktig verdi.

Når du får et slikt gode, registrerer vanligvis arbeidsgiveren din beløp eller sats i et regnskapsprogram/økonomisystem. Beløpet blir rapportert via a-meldingen, og den delen av lønnen du skattlegges for øker tilsvarende.

Eksempler på skattepliktige goder

Firmabil: Bruker du firmabil privat, finnes det egne formler som tar utgangspunkt i bilens listepris, alder m.m.
Mobil, internett (EKOM): De første 4 392 kronene av firmabetalte utgifter i året er skattepliktige (sats for 2024). Beløp over dette er skattefritt.
Klær: Hvis klærne kan brukes privat (f.eks. en vanlig genser eller bukse), skal du skatte for verdien. Arbeidsklær som ikke egner seg privat, er derimot unntatt.
Månedskort (kollektivtransport): Som hovedregel skal hele beløpet beskattes, siden du kan bruke kortet utenom jobb. Det finnes unntak hvor du kan betale lavere eller ingen skatt, men da må du kunne sannsynliggjøre at kortet sjelden eller aldri blir brukt privat.
Ny utdanning: Dersom firmaet dekker ny utdanning som også gir deg en privat fordel, blir det ansett som skattepliktig inntekt.

Skattefrie goder og unntak

Noen goder kan helt eller delvis være skattefrie:

Gaver innenfor bestemte beløpsgrenser: Julegave til ansatte under et visst beløp er ofte skattefri.
Faglig oppdatering: Kurs for å holde seg faglig oppdatert regnes ikke som “ny utdanning” og er skattefritt.
Velferdstiltak: Enkelte sosiale arrangementer som bidrar til trivsel på jobben (f.eks. en teambuilding-dag) er normalt skattefrie.

Vær oppmerksom på at myndighetene endrer satser og beløpsgrenser med jevne mellomrom. Sjekk derfor alltid oppdateringer fra Skatteetaten eller Altinn.

Viktig for deg som gründer

  1. Rapporter alltid: Dersom du eller noen ansatte får en privat fordel, må du føre verdien til lønnsinntekt og trekke skatt av den. Dette er lovpålagt å rapportere i en a-melding.
  2. Følg med på endrede satser: Både faste satser og grenser for skattefrie goder (f.eks. gaver) kan endre seg fra år til år.
  3. Bruk et regnskapsprogram: De fleste moderne økonomisystemer gjør det enklere å legge inn naturalytelser, trekke riktig skatt og rapportere alt samlet.
  4. Skille mellom ny utdanning og faglig oppdatering: Skatteetaten gjør et klart skille. Et lengre studie som gir formell utdanning, er vanligvis skattepliktig hvis bedriften dekker det. Et kurs for å holde seg faglig oppdatert er derimot skattefritt.
  5. Vurder lønn vs. goder: For enkelte fordeler kan det være vel så greit å utbetale lønn, hvis godet uansett blir så godt som fullt beskattet. Tenk gjennom hva som er mest gunstig for deg og de ansatte.

Oppsummering

Fordelsbeskatning sørger for at alle typer privat verdi du mottar fra bedriften skattlegges likt som vanlig lønn. Som ung gründer er det særlig viktig å sette seg inn i reglene for å unngå feilrapportering, straffeskatt og gebyrer. Følg med på gjeldende satser, rapporter alle fordeler på lønnsinnberetningen, og bruk et oppdatert regnskapsprogram dersom du vil slippe unødvendige bekymringer.

Ved å håndtere fordelsbeskatning riktig fra starten av, sikrer du at bedriften din holder seg innenfor regelverket og at du kan bruke tiden på å utvikle virksomheten din i stedet for å rydde opp i eventuelle skattefeil. Lykke til!

fordelsbeskatning skatt lønn goder personalgoder

Relaterte artikler