GHG-protokollen

GHG-protokollen (Greenhouse Gas Protocol) er den mest brukte internasjonale standarden for å måle og rapportere klimagassutslipp. Den er utviklet av World Resources Institute (WRI) og World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), og danner ofte grunnlaget for andre bærekrafts- og klimastandarder. Enten du driver en liten startup eller en større virksomhet, gir GHG-protokollen et verktøy for å forstå hvor utslippene dine kommer fra, og finne ut hva du kan gjøre for å redusere dem.

De tre “Scopes” – slik fungerer det

Protokollen deler utslipp inn i “Scope 1, 2 og 3” for å unngå forvirring og dobbeltrapportering:

  1. Scope 1 – Direkte utslipp du selv kontrollerer.
    Dette kan være drivstoffet du brenner i firmabilene dine, eller gass du bruker til oppvarming. Her er det bedriften selv som eier eller styrer kilden til utslippene.

  2. Scope 2 – Indirekte utslipp fra energien du kjøper.
    For eksempel strøm, fjernvarme, fjernkjøling eller damp. Hvordan disse utslippene regnes ut, avhenger både av gjennomsnittlige utslippsfaktorer (lokasjonsbasert metode) og av den faktiske energileverandøren din (markedsbasert metode).

  3. Scope 3 – Alt annet (frivillig, men ofte størst).
    Her finner du utslippene fra hele verdikjeden din, både “oppstrøms” (leverandører, produksjon av råvarer, transport fra underleverandører) og “nedstrøms” (hvordan kundene bruker eller kvitter seg med produktene dine). Selv om det er frivillig å rapportere Scope 3, kan det fort bli det viktigste området for mange selskaper.

Eksempel på dobbeltrapportering

Dersom du som passasjer kjøper flybilletter, havner utslippene fra flydrivstoffet i Scope 1 for flyselskapet (som eier flyet), mens du eller reisebyrået kan telle de samme utslippene under Scope 3. GHG-protokollen klargjør rollen til hver part, så ingen må rapportere de samme utslippene to ganger i samme kategori.

De fem prinsippene

For å sikre et godt klimagassregnskap skal du ifølge GHG-protokollen følge disse fem prinsippene:

  1. Relevans: Fokuser på de viktigste utslippskildene for din bedrift.
  2. Kompletthet: Vær tydelig på hva du rapporterer (Scope 1, 2 og relevansen av Scope 3).
  3. Sammenlignbarhet: Sørg for at du kan sammenligne data fra år til år – og med andre bedrifter.
  4. Åpenhet (transparens): Vis åpent hvilke faktorer og metoder du bruker for å beregne utslipp.
  5. Nøyaktighet: Få så gode data som mulig for de viktigste utslippsområdene, og bruk eventuelle anslag der nøyaktige data er vanskelige å skaffe.

Relevans for deg som ung gründer

Selv om GHG-protokollen ofte nevnes i sammenheng med store selskaper, kan den være like nyttig for en startup eller et lite foretak. Her er noen grunner:

  1. Bygg troverdighet: Kunder, investorer og samarbeidspartnere blir stadig mer opptatt av bærekraft. Et seriøst klimagassregnskap gir deg et konkurransefortrinn.
  2. Finn kostnadsbesparelser: Når du vet hvor utslippene dine er størst, finner du også ofte rom for å spare penger (bytte til billigere energiløsninger, kutt i unødvendig transport osv.).
  3. Vær forberedt: Flere bransjer, spesielt i Europa, følger strengere krav til utslippsrapportering. Ved å starte tidlig, slipper du å “kaste deg rundt” når nye regler kommer.

Andre veiledere og bransjer

I noen sektorer finnes det egne hjelpedokumenter for Scope 3. For eksempel har Norsk Industri laget en veileder for leverandørindustrien (olje og gass) som tar for seg viktige kategorier og praktiske eksempler. Selv om den er bransjespesifikk, kan du hente ideer derfra om hvordan du kan gå frem for å kartlegge egne leverandører, hente inn data og strukturere rapporten.

Oppsummert

• GHG-protokollen er en internasjonal “oppskrift” for å måle og rapportere klimagassutslipp.
• Utslipp deles inn i Scope 1 (direkte), Scope 2 (kjøpt energi) og Scope 3 (annen indirekte aktivitet).
• For å unngå forvirring og dobbeltrapportering, følger du tydelige retningslinjer – inkludert oppdeling i upstream og downstream i Scope 3.
• Protokollen hviler på fem prinsipper: relevans, kompletthet, sammenlignbarhet, åpenhet og nøyaktighet.
• Selv som liten bedrift kan du ha fordeler av å rapportere utslipp; det gir både bedre oversikt, økt troverdighet og muligheter til å finne forbedringsområder.

Bruker du GHG-protokollen på en ryddig måte, viser du at du tar bærekraft seriøst. Det er en investering i framtiden til deg, bedriften din – og verden dere opererer i.

ghg-protokollen ord-og-uttrykk bærekraft klimagassregnskap

Relaterte artikler