Inkassoloven

Inkassoloven er den norske loven som regulerer hvordan du kan drive inn penger du har til gode. Målet er at både du som bedriftseier og eventuelle inkassobyråer skal følge bestemte regler og opptre på en etisk måte (god inkassoskikk). Nedenfor får du en oversikt over de viktigste punktene du som ung gründer bør kjenne til.

1. Hva er Inkassoloven?

• Loven setter rammer for hvordan man kan inndrive utestående pengekrav på en rettferdig og lovlig måte.
• Den gjelder både for deg som vil følge opp dine egne ubetalte fakturaer (egeninkasso) og for profesjonelle inkassobyråer (fremmedinkasso).
• Dersom du driver profesjonell eller gjentatt innkreving av forfalte krav for andre, trenger du en inkassobevilling. Dette krever blant annet at du er registrert i Foretaksregisteret og oppfyller visse krav til økonomi og vandel.

2. Hvorfor er det viktig for deg som gründer?

• For å sikre en sunn økonomi i bedriften og unngå tapt inntekt må du ha kontroll på hvem som betaler i tide.
• Når kundene ikke betaler, har du rett til å sende purring, inkassovarsel og eventuelt gå videre med rettslig inndriving (namsmann).
• Lovverket legger også vekt på etisk opptreden (“god inkassoskikk”), noe som bidrar til å ivareta ryktet og kundeforholdet ditt.

3. Stegene i en inkassoprosess

  1. ■ Purring:
    – Kan sendes når som helst etter forfall.
    – Hvis du vil kreve purregebyr, må du vente minst 14 dager fra forfallsdato.
  2. ■ Inkassovarsel:
    – Skal merkes tydelig med “Inkassovarsel”.
    – Du må gi minst 14 dagers betalingsfrist.
    – Kan sendes dagen etter forfall hvis du ikke krever purregebyr.
  3. ■ Betalingsoppfordring:
    – Hvis kunden ikke betaler etter inkassovarselet, kan du sende en betalingsoppfordring med ny 14 dagers frist.
    – Etter dette kan du gå til rettslig inndriving (namsmannen) når fristen er utløpt.
  4. ■ Rettslig inkasso:
    – Innebærer at du tar saken til namsmannen eller forliksrådet for å få tvangsinndriving av kravet.
    – Hvis kunden er uenig i kravet (omtvistet), må du ofte få en rettslig avgjørelse før inkasso kan fullføres.

4. Forsinkelsesrente og tilleggsgebyrer

• Forsinkelsesrente: Du kan kreve rente fra dagen etter forfallsdatoen, såfremt denne er tydelig satt på fakturaen. Er den ikke oppgitt, kan du starte renter 30 dager etter fakturadato.
• Purregebyrer og inkassogebyrer: Det finnes faste satser for hvor mye du kan kreve i gebyr for purringer og inkassotiltak. Ved egeninkasso er satsene ofte lavere enn i fremmedinkasso.
• Standardkompensasjon: For næringskunder eller offentlige kunder kan du i tillegg kreve en fast sum (per i dag inntil 470 kroner) som kompensasjon for inndrivelseskostnader.

5. Egeninkasso vs. Fremmedinkasso

• Egeninkasso: Du håndterer hele purringen og inkassoprosessen selv. Dette kan være kostnadseffektivt, men også tidkrevende. Pass på å følge reglene for frister og riktig merking av dokumentene.
• Fremmedinkasso: Du overlater jobben til et inkassobyrå som har nødvendig bevilling. De tar seg av varselbrev, betalingsoppfordringer og kontakt med kunden. Vanligvis beholder byrået gebyrene eller tar provisjon av det de krever inn.

6. God inkassoskikk og særskilte forhold

• “God inkassoskikk” betyr at du skal opptre rimelig og ikke presse skyldneren på en urimelig måte. For eksempel skal du ikke sende trusselbrev, ringe på ugunstige tidspunkter eller bruke svært aggressivt språk.
• Inkasso mot mindreårige, eller svært sårbare grupper, stiller enda strengere krav til vurdering av sakens rimelighet.
• Hvis kunden bestrider kravet med saklige grunner, kan du ikke fortsette inkasso før spørsmålet er avklart (ofte i forliksrådet).

7. Oppsummering

Inkassoloven hjelper deg som gründer å få kontroll på dine ubetalte fakturaer og opprettholde god likviditet, uten at det går på bekostning av etikk og lovlighet. Nøkkelen er å følge klare frister, bruke riktige gebyrer og holde en saklig og tydelig kommunikasjon gjennom hele prosessen.

Har du mange utestående krav, kan et godt økonomisystem eller regnskapsprogram hjelpe deg å holde orden på purringer og varselbrev. Husk at du kan velge å håndtere dette selv (egeninkasso) eller overlate oppgaven til autoriserte inkassobyråer (fremmedinkasso), men sørg alltid for å følge de reglene Inkassoloven stiller. Lykke til!

inkassoloven inkasso lover gjeld

Relaterte artikler