Netto

Visste du at ordet “netto” stammer fra det latinske ordet «nitudus», som betyr noe i retning av “ren” eller “renset”? I praksis beskriver “netto” hva som blir igjen når du trekker fra alt som ikke skal være med, enten det er kostnader, skatt eller emballasje. Her får du en enkel innføring med eksempler.

Når vi snakker om penger

I økonomi handler netto stort sett om beløpet du sitter igjen med når alt av utgifter og fradrag er trukket fra. For eksempel:

• Selger du en T-skjorte for 200 kroner, og det koster deg 50 kroner å lage den, er nettofortjenesten 200 - 50 = 150 kroner.
• Får du brutto lønn (før skatt) på 20 000 kroner, vil nettolønnen være det du faktisk får utbetalt etter at arbeidsgiver har trukket skatt og andre avgifter, for eksempel 14 500 kroner.

Arbeidsgiver vs. ansatt

Som arbeidsgiver forholder du deg normalt til bruttolønn når du setter opp lønn. Den ansatte får utbetalt nettolønn etter at skatt og andre trekk er trukket fra. Når man forhandler lønn, er det vanlig å snakke om en årslønn før skatt, altså bruttolønn. Det du ender opp med å bruke i hverdagen er nettolønnen.

Når vi snakker om vekt og mengde

Begrepet “netto” finnes ikke bare i regnskap, men brukes også om vekt og mengde. For eksempel:

• Kjøper du en sekk poteter på 5 kg, men sekken selv veier 0,1 kg, er nettovekten av potetene 4,9 kg.
• I varehandelen skiller man ofte mellom bruttovekt (varen + emballasje) og nettovekt (selve varen).

Nettoomsetning

I en bedrift kan du også støte på ordet “nettoomsetning”. Det forteller hvor mye du har tjent på varene eller tjenestene dine når alle direkte kostnader for salget er trukket fra. Nettoomsetningen kalles ofte driftsresultatet før andre kostnader, og du finner gjerne dette i resultatregnskapet i regnskapsprogrammet ditt.

Brutto vs. netto – kort oppsummert

• Brutto: Beløp, vekt eller mengde før fradrag.
• Netto: Beløp, vekt eller mengde etter fradrag.

For en fersk gründer er forståelsen av brutto og netto helt nødvendig. Når du har kontroll på hvor mye som faktisk blir igjen (netto) etter utgifter, avgifter eller emballasje, stiller du sterkere til å ta gode beslutninger om lønn, prising og budsjettering i bedriften din.

netto budsjettering regnskap

Relaterte artikler