Oppsigelsestid

Oppsigelsestid er perioden fra du sier opp (eller blir sagt opp) til den siste arbeidsdagen. Denne perioden er ment å gi både arbeidsgiver og arbeidstaker tid til å planlegge videre. For en ung gründer er det viktig å vite hvordan oppsigelsestid fungerer og hvilke unntak som finnes, slik at du kan ivareta både bedriftens og dine ansattes rettigheter.


Hva er oppsigelsestid?

Oppsigelsestid (eller oppsigelsesfrist) er en lovbestemt og/eller avtalefestet periode som løper fra det øyeblikket oppsigelsen er mottatt, til arbeidsforholdet faktisk opphører. Hovedregelen er at oppsigelsen begynner å løpe fra den første dagen i måneden etter at oppsigelsen er levert. Det finnes likevel spesielle tilfeller, for eksempel i prøvetid, hvor fristen begynner å løpe fra den datoen du mottar oppsigelsen.

Hvorfor er oppsigelsestid viktig å forstå?

  1. Du får tid til å finne ny arbeidskraft eller omdisponere ansatte.
  2. Den som slutter, får tid til å ordne nye muligheter eller avklare personlige forhold.
  3. Du unngår juridiske konflikter ved å følge lovens minimumskrav.

Standard oppsigelsestid

Arbeidsmiljøloven § 15-3 gir en hovedregel om 1 måneds oppsigelsestid. Denne minstefristen kan ikke kortes ned før selve oppsigelsen er gitt, bortsett fra ved spesielle unntak (prøvetid eller tariffavtale). Dersom det ikke foreligger en skriftlig avtale som sier noe annet, eller loven gir egne regler, er det følgende standarder:

  • Under 5 års ansettelse: 1 måned
  • Mellom 5 og 10 års ansettelse: 2 måneder
  • Over 10 års ansettelse: 3 måneder

Utvidet oppsigelsestid pga. alder

Når arbeidsgiver sier opp ansatt(e) som er 50+ år og har over 10 års ansettelse, gjelder ekstra lange frister:

  • 50–54 år: 4 måneder
  • 55–59 år: 5 måneder
  • 60+ år: 6 måneder

Fra arbeidstakers side er oppsigelsestiden vanligvis maks 3 måneder, med mindre det er skriftlig avtalt at den skal være lengre.


Unntak: Prøvetid

Dersom det er avtalt prøvetid (oftest 6 måneder), er oppsigelsestiden 14 dager, med mindre noe annet er avtalt i arbeidskontrakten eller en gjeldende tariffavtale. I prøvetiden løper oppsigelsesfristen fra den dagen du mottar oppsigelsen, ikke fra den første dagen i neste måned.

Eksempel: Hvis en ansatt i prøvetid sier opp 10. april, slutter vedkommende 24. april (14 dager senere).


Foreldrepermisjon

  • Blir en ansatt sagt opp under foreldrepermisjon, starter oppsigelsestiden som hovedregel etter at permisjonen er ferdig, forutsatt at det finnes saklig grunn for oppsigelsen.
  • Dette betyr at hvis du som arbeidsgiver må si opp en ansatt i permisjon, kan ikke siste arbeidsdag falle midt i permisjonen.

Permittering

  • Er en ansatt permittert uten lønn, kan han eller hun si opp med 14 dagers varsel, regnet fra den dagen arbeidsgiver mottar oppsigelsen.
  • Hvis du som arbeidsgiver sier opp en permittert ansatt, gjelder de vanlige oppsigelsesfristene (1–3 måneder eller mer, avhengig av ansiennitet og alder).
  • Etter tre måneders permittering kan arbeidstaker ofte fratre uten oppsigelsestid, men dette kan variere ut fra avtaler og bransje.

Vikariat eller andre midlertidige stillinger

  • Et vikariat slutter som regel på avtalt dato, uten at noen må si opp.
  • Har den midlertidige ansatte vært hos deg i mer enn ett år, må du likevel gi skriftlig varsel om fratredelsesdato minst én måned før sluttdato.
  • Hvis du trenger å avslutte arbeidsforholdet før avtalt dato (for eksempel nedbemanning), gjelder de vanlige oppsigelsesfristene.

Sykemelding og oppsigelsestid

Om en ansatt blir syk i løpet av oppsigelsestiden, forlenges ikke perioden. Sykdom “pauser” altså ikke oppsigelsen. Det finnes likevel vern mot oppsigelse på grunn av selve sykefraværet, spesielt de første 12 månedene av en sykemelding. Skjer oppsigelsen av andre grunner (f.eks. rasjonalisering), påvirkes ikke oppsigelsestiden av at vedkommende er syk.


Oppsigelsestid for statsansatte

For statsansatte (tjenestemenn) gjelder statsansatteloven som har egne regler. Blant annet kan oppsigelsestiden løpe dato til dato, og den kan bli lengre enn etter arbeidsmiljøloven:

  • Under 1 års ansettelse: 1 måned
  • Over 1 års ansettelse: 3 måneder
  • Over 2 års ansettelse (arbeidsgiver-initiert): 6 måneder

Ved egen oppsigelse kan arbeidstakeren som oftest fratre etter 3 måneder.


Avskjed (oppsigelse på dagen)

Dersom en ansatt begår et grovt pliktbrudd eller et annet alvorlig mislighold, kan du som arbeidsgiver gi avskjed med umiddelbar fratreden, altså uten oppsigelsestid. Dette krever veldig sterk begrunnelse og må følge strenge formkrav.


Formaliteter du bør vite

  • Skriftlig oppsigelse: Krav i loven for både arbeidsgiver og arbeidstaker. For arbeidsgiver er formkravene ekstra strenge (blant annet informasjon om forhandling, søksmål og frister).
  • Saklig grunn: Oppsigelse fra arbeidsgiver må være saklig begrunnet (for eksempel alvorlig brudd på arbeidsavtalen eller nødvendig nedbemanning).
  • Enighet om annet: Etter at oppsigelsen er gitt, kan du og den ansatte skriftlig bli enige om annen lengde på oppsigelsestiden. Avtaler dere dette, er det viktig å dokumentere det skriftlig for å unngå uenighet.

Eksempler fra hverdagen

  1. Nybegynner i prøvetid:
    Du ansatte en deltidsmedarbeider og avtalte seks måneders prøvetid. Etter én måned merker han at dette ikke passer, og sier opp. Oppsigelsestiden er 14 dager fra den dagen du mottok oppsigelsen.

  2. Lang ansiennitet 60+ år:
    Du har en ansatt på 62 år som har jobbet i selskapet i 12 år. Oppsigelsestiden blir 6 måneder om du som arbeidsgiver sier opp vedkommende, fordi hun er over 60 år og har mer enn 10 års ansettelse.

  3. Permittering:
    En ansatt er permittert uten lønn på grunn av mangel på oppdrag. Han velger å slutte for å ta en ny jobb. Han kan da si opp med 14 dagers frist fra oppsigelsen er sendt til og mottatt av deg.


Oppsummering

  • Hovedregel: Én måneds oppsigelsestid, men øker med ansiennitet og alder ved arbeidsgiver-initiert oppsigelse.
  • Prøvetid: 14 dagers frist fra oppsigelsen mottas.
  • Foreldrepermisjon: Oppsigelsestiden starter normalt først etter permisjonen hvis arbeidsgiver sier opp.
  • Permittering: Arbeidstaker kan ofte si opp med 14 dagers varsel hvis hen ikke mottar lønn.
  • Vikariater: Opphører som regel på avtalt dato, men krever minst én måneds varsel hvis ansatt over ett år.
  • Statsansatte: Egne statlige regler kan gi opptil 6 måneders frist.
  • Avskjed: Kan gis umiddelbart ved grovt pliktbrudd, men krever svært solid grunn og formalia.

Ved å sette deg inn i oppsigelsestid og de aktuelle unntakene, står du bedre rustet til å følge loven og ivareta alle involverte. For ytterligere råd om oppsigelse, vurder å kontakte advokat eller bransjeorganisasjon. Lykke til med din første bedrift!

oppsigelsestid arbeidsforhold ord og uttrykk

Relaterte artikler