Har du hørt om begrepene “overkurs” og “underkurs” i forbindelse med fastrentelån, men er usikker på hva de betyr for deg og bedriften din? Her får du en enkel og oppdatert forklaring.
Hva er overkurs og underkurs?
Når du har et fastrentelån, binder du renten for en bestemt periode. Av og til må du eller ønsker du å endre eller avslutte lånet før tiden er ute. Hvis renten du låste inn er høyere eller lavere enn det banken (eller Husbanken/kommunen) tilbyr til nye kunder, kan det oppstå to ting:
-
Overkurs
– Du må betale ekstra til banken.
– Oppstår når den gamle fastrenten din er høyere enn dagens rente for nye lån.
– Banken taper renteinntekter fordi du bryter en avtale om å betale mer i rente, og det tapet må du dekke. -
Underkurs
– Du kan få en gevinst.
– Oppstår når den gamle fastrenten din er lavere enn dagens rente for nye lån.
– Banken ville tjent mer hvis du fortsatte å betale den lave renten, så “ekstrainntekten” tilfaller egentlig banken, men den kan helt eller delvis komme deg til gode som en nedskriving av lånet eller faktisk utbetaling.
Hvordan beregnes overkurs og underkurs?
Ifølge Finansavtaleforskriften (§2-1) skal banken eller Husbanken finne differansen mellom:
- Din avtalte fastrente
- Gjeldende rente som er nærmest din gjenstående bindingstid
I praksis ser de på to rentetilbud – ett som er kortere og ett som er lengre enn gjenværende bindingstid – for så å beregne et veid gjennomsnitt. Er forskjellen positiv, blir det overkurs (du betaler). Er den negativ, blir det underkurs (du får gevinst).
Ulike praksiser hos banker og Husbanken
- SpareBank 1
– Underkurs kan i noen tilfeller utbetales kontant til deg, men det kan være en karantenetid hvor du ikke får utbetalt denne gevinsten. I slike tilfeller kan underkurs heller brukes til å redusere restgjelden. - Husbanken
– Underkurs brukes normalt til å nedbetale lånet ditt direkte. Beløpet regnes som renteinntekt og er skattepliktig.
– Overkurs sidestilles med rentekostnader, som er fradragsberettiget i skatt. - Kommunen (startlån)
– Kommunen kan velge å ikke beregne overkurs eller underkurs i det hele tatt, spesielt hvis lånet har et sosialt formål.
– Ofte kan du overføre startlånet til en ny bolig i stedet for å innfri og utløse over-/underkurs.
Skatt og fradrag
- Overkurs: Skattefradrag som for renter, noe som reduserer den totale skatten din. Du må likevel betale selve overkursen.
- Underkurs: Regnes som renteinntekt og øker skattepliktig inntekt. Hos Husbanken går den stort sett til å nedskrive lånet, men du blir like fullt skattlagt for den verdien.
Hvorfor er dette viktig for en ny gründer?
- Fleksibilitet
– Som ung gründer kan du ofte trenge å endre låneavtalen raskt (kanskje du får nye investorer, selger lokalet eller kjøper mer utstyr). Da kan overkurs bli en ekstra utgift. - Planlegging
– Har du sterk tro på rask vekst, kan flytende rente gi deg større frihet til å gjøre endringer uten ekstra kostnader.
– Vurder fastrente hvis du ønsker forutsigbarhet i en periode der du vet kostnadene dine er stabile. - Les avtalens klausuler
– Finn ut om det finnes karantenetid for underkurs eller unntak for overkurs. Dette kan variere mellom banker, Husbanken og kommuner.
– Husk at kommunen kan la være å kreve overkurs dersom du flytter eller har spesielle behov.
Oppsummering
Overkurs og underkurs handler om hva som skjer når du bryter en fastrenteavtale før tiden. Er din gamle fastrente høyere enn dagens tilbud, må du betale overkurs for bankens tapte renteinntekter. Er din gamle fastrente lavere enn dagens nivå, kan du få en underkurs som enten utbetales eller nedskriver gjelden din. Reglenes detaljer varierer fra bank til bank, og kommunen kan velge å avstå fra et krav om overkurs eller underkurs. Husk også at overkurs kan gi skattefradrag, mens underkurs regnes som en skattepliktig renteinntekt.
Som ny gründer er det lurt å tenke nøye gjennom om du skal binde renta, eller om du vil ha fleksibiliteten ved flytende rente. På den måten unngår du ubehagelige økonomiske overraskelser eller går glipp av mulige fordeler underveis i bedriftens oppstartsfase.