Renteinntekter forklart for unge gründere

Renteinntekter forklart for unge gründere

Renteinntekter er det du tjener på å “leie ut” penger, for eksempel når du har penger i banken eller investerer i lån. I denne artikkelen får du en enkel forklaring på hva renteinntekter er, hvordan de skattlegges, samt tips om hvordan du kan bruke slike inntekter i bedriften din.

1. Hva er renteinntekter?

• Renteinntekter er beløpet du får som betaling for at andre låner pengene dine.
• Typiske kilder kan være bankinnskudd, lån gjennom crowdfunding-plattformer (crowdlending) eller obligasjoner.
• Tenk på renter som en “leiepris” på kapitalen din.

Eksempel: Setter du 10 000 kroner i banken med 3 % rente, får du 300 kroner i renteinntekter på ett år (før skatt).

2. Hvorfor er dette viktig for en gründer?

• Ekstra inntekt: Selv små renteinntekter kan gi deg litt ekstra kapital til å dekke løpende utgifter eller investere videre i bedriften.
• Likviditetsbuffer: Har du en høyrentekonto eller investerer strategisk i lån, vil renter kunne fungere som en buffer i perioder med lavere salg eller uforutsette regninger.
• Flere investeringsvalg: Det finnes ulike måter å få renteinntekter på (banksparing, crowdlending, obligasjoner). Tenk samtidig på risikoen: høyere rente innebærer ofte større risiko.

3. Skatt på renteinntekter

3.1 Alminnelig inntekt – 22 %

I Norge regnes renteinntekter vanligvis som alminnelig inntekt. Det betyr at du betaler 22 %** skatt av renteinntektene dine (per 2024).

3.2 Opptjent vs. utbetalt

Du må betale skatt det året rentene faktisk er opptjent, selv om du får dem utbetalt senere. Dette innebærer at dersom renter påløper i desember, men utbetales i januar, skal de likevel beskattes i desemberåret.

3.3 Ingen skjermingsfradrag

Det gis ikke skjermingsfradrag på renteinntekter (slik det gjør ved aksjeutbytte). Du skatter av hele renteinntekten.

3.4 Nytt fra 2024: Påløpt rente og formue

For crowdlending og lignende investeringer vil påløpte, men ikke utbetalte, renter kun rapporteres som inntekt. De skal ikke lenger regnes med i formuesgrunnlaget (utestående hovedstol rapporteres som før). Dette kan påvirke hvor stor formuesskatt du eventuelt betaler.

4. Misligholdte lån og fradrag

• Tap på hovedstol: Skulle et lån bli misligholdt, kan du kreve fradrag for det du har lånt ut (hovedstolen) når tapet er endelig konstatert.
• Tapte renter: Det er ikke fradragsrett for renter du ikke får betalt, selv om låntakeren misligholder lånet.

5. Fordeling av renteinntekter mellom ektefeller/samboere

• Hvem kan fordele? Er du gift, eller har du felles barn med samboer, har dere mulighet til å fordele renteinntekter og -utgifter i skattemeldingen.
• Hvorfor er det lurt? Hvis den ene parten har en inntekt under 250 330 kroner (2023-tall), blir renteinntekter på den personen enten lavt eller ikke beskattet. På den måten kan dere redusere den samlede skatten.
• Lånerenter: Tilsvarende kan det være lurt å føre lånerenter (gjeldsrenter) på den som har høyest inntekt, for å sørge for at fradraget fås der det monner mest.

6. Utenlandske renteinntekter

• Skatteplikt: Du skal vanligvis oppgi renteinntekter fra andre nordiske (eller utenlandske) land i din norske skattemelding.
• Unngå dobbeltbeskatning: Dersom du allerede har betalt skatt i et annet nordisk land, kan du kreve tilbake den utenlandske skatten. Dokumentasjon fra långiveren/utbetaler er da avgjørende.
• Fradrag: Du kan få fradrag i Norge for renteutgifter på lån fra utenlandsk bank så lenge du er skattemessig bosatt her. Vær oppmerksom på særregler hvis lånet er knyttet til eiendom i utlandet.

7. Hvordan holde oversikt?

• Bruk et regnskapsprogram eller et oppdatert økonomisystem: Dette gir deg en løpende oversikt over renteinntekter, gjør det lettere å beregne hvor mye skatt du må sette av, og lar deg dokumentere eventuelle utenlandske transaksjoner.
• Kontroller skattemeldingen: De fleste banker og plattformer innrapporterer tall direkte til Skatteetaten, men det er du som har ansvaret for at tallene stemmer.
• Riktig dokumentasjon: Ved crowdlending får du gjerne en årsoppgave der påløpte renter og hovedstol er spesifisert. Sjekk at beløpene samsvarer med det som står i skattemeldingen.

8. Oppsummering

Renteinntekter kan være en nyttig (om enn ikke alltid stor) kilde til ekstra inntekt for en ung gründer. Husk disse punktene:

  1. Renter beskattes med 22 % som alminnelig inntekt.
  2. Du skatter av renter i det året de er opptjent.
  3. Du får ikke skjermingsfradrag for renteinntekter.
  4. Fra 2024 inngår ikke påløpt, ikke utbetalt rente i formuen for crowdlending.
  5. Ved mislighold kan du kun trekke fra tap på hovedstolen, ikke på renter du ikke fikk.
  6. Fordeling av renteinntekter mellom ektefeller eller samboere kan gi lavere skatt hvis én har lav inntekt.
  7. Utenlandske renteinntekter er også skattepliktige i Norge, men du kan kreve tilbake utenlandsk skatt.

Med et godt regnskapsoppsett og litt planlegging unngår du å betale for mye i skatt, samtidig som du får mest mulig ut av dine renteinntekter.

Lykke til med renteinntektene og videre bygging av bedriften din!

renteinntekter skatt gründere

Relaterte artikler