Tilknyttet selskap: Hva det er og hvordan det bokføres

Tilknyttet selskap: Hva det er og hvordan det bokføres

Hva betyr «tilknyttet selskap»?

Når du hører at et selskap er «tilknyttet», betyr det stort sett at en investor (for eksempel du selv) har en eierandel mellom 20 og 50 % av aksjene som gir stemmerett. Du har altså mulighet til å påvirke selskapets retning – du har «betydelig innflytelse» – men du bestemmer ikke alt alene.

Det finnes tilfeller der noen har under 20 %, men likevel får betydelig innflytelse (f.eks. ved styreplass eller spesielle avtaler). Da kan det likevel regnes som et tilknyttet selskap.

Eksempel: Du kjøper 30 % av aksjene i en venns mobilapp-selskap. Du får si din mening om forretningsstrategi, produksjon og budsjett, men har ikke flertall til å styre alt alene. Samtidig kan du dra nytte av veksten i selskapet om det gjør det bra.

Husk på «midlertidig eie»

Hvis du allerede ved kjøp tenker at denne andelen bare er midlertidig – at du skal selge igjen så fort du får sjansen – kan du vanligvis ikke bruke egenkapitalmetoden i regnskapet (se eget avsnitt under). Disse kortsiktige investeringene regnes ofte som en «portefølje» for rask avkastning, og da er en enklere kostmetode i tråd med reglene.

Sentrale regnskapsmetoder

Når du bokfører en eierandel i et tilknyttet selskap, har du i hovedsak to metoder:

  1. Kostmetoden
    – Du fører investeringen til det den kostet deg ved kjøp.
    – Du gjør ingen løpende justeringer for selskapets resultater, men du kan foreta nedskrivning ved varig verdifall.
    – Passer ofte for små bedrifter som ikke trenger konsernregnskap.

  2. Egenkapitalmetoden
    – Her justerer du verdien etter din andel av selskapets egenkapital. Overskudd/underskudd i det tilknyttede selskapet påvirker regnskapet ditt fortløpende.
    – Mer nøyaktig bilde av din reelle investering, men krever mer oppfølging.
    – Kan være pålagt dersom du er en del av et konsern og skal lage konsernregnskap (gjelder stort sett større selskap).

Begge metoder er altså lovlige, men hva du «bør» velge avhenger av størrelsen på selskapet ditt, varigheten på investeringen og krav i regnskapsloven.

Hva hvis flere eiere kontrollerer selskapet sammen?

Dersom du går sammen med andre investorer og dere alle må bli enige om de viktigste beslutningene (ingen har flertall alene), kan det regnes som en felleskontrollert virksomhet (joint venture). Her kan en tredje metode, bruttometoden, være aktuell i konsernregnskapet. For de aller fleste unge gründere kan dere holde dette enkelt ved å bruke generelle vurderingsregler (kostmetoden) om lovverket tillater det.

Viktig med nedskrivning ved verdifall

Selv om du bokfører etter kostmetoden, må du være obs på at du kan bli pliktig til å nedskrive verdien av aksjene hvis selskapet går dårlig og verdien ser ut til å falle for godt. Går selskapet over ende eller mister en stor del av verdien, kan du ikke la investeringen bli stående urørt i balansen – du må ta hensyn til virkeligheten.

Vanlige misforståelser

  1. «Jeg kontrollerer selskapet siden jeg har over 20 %.»
    – Nei, du har bare innflytelse. For kontroll må du enten eie over 50 % eller ha en avtale som gir deg flertall i avgjørelser.

  2. «Egenkapitalmetoden kan alltid brukes.»
    – Nei. Er investeringen ment som kortsiktig/midlertidig, går du stort sett for kostmetoden. Dessuten har små bedrifter ofte ikke krav om konsernregnskap.

  3. «Jeg må lage konsernregnskap bare fordi jeg har et tilknyttet selskap.»
    – Små foretak slipper som regel konsernregnskap. Men om du vokser eller inngår i et konsern, kan det bli nødvendig.

Eksempel: Ung gründer investerer i en kafé

Tenk deg at du eier 30 % av en populær kafé. Du har nettsalg av mat, og kaféeieren styrer driften på stedet. Ved å ha 30 % kan du foreslå nye retter, drive markedsføring i sosiale medier og delta i større avgjørelser (for eksempel utvidelse eller nye tjenester). Samtidig kan du ikke overstyre alt alene, siden flertallet ikke tilhører deg.

Regnskapsmessig kan du i et mindre selskap bokføre investeringen med kostmetoden:
• Du innfører kjøpesummen som en investering i balansen.
• Tar du ut overskudd/utbytte, inntektsfører du det fortløpende.
• Hvis kaféen skulle tape masse penger og bli mindre verdt, bør du vurdere nedskrivning av investeringen.

Oppsummering

• Et tilknyttet selskap innebærer at du eier 20–50 % av stemmene og har «betydelig innflytelse», men ikke full kontroll.
• Er eierandelen midlertidig (ment for raskt videresalg), er kostmetoden mest naturlig.
• Små selskaper kan ofte velge kostmetoden dersom de ikke er forpliktet til å utarbeide konsernregnskap.
• Egenkapitalmetoden gir mer nøyaktige tall hvis du vil vise hvordan selskapets overskudd/underskudd påvirker deg fortløpende.
• Husk at du må gjøre nedskrivninger hvis verdien faller på varig basis.
• Er dere flere eiere som deler kontrollen likt, kan virksomheten regnes som en felleskontrollert virksomhet (joint venture).

Tilknyttede selskaper kan være en flott måte å samarbeide på for deg som ung gründer. Du slipper ansvaret og forpliktelsene som følger med fullt eierskap, men får samtidig muligheten til å influere og lære mye av selskapets utvikling. Lykke til!

tilknyttet selskap regnskap eierandeler gründerskap

Relaterte artikler