Aksjekapital

Hva er aksjekapital?

Aksjekapital er den summen penger (eller annen verdi) som eierne av et aksjeselskap (AS) putter inn i selskapet når de starter opp. Tenk på det som “startkassa” til bedriften. I Norge er det i dag et lovkrav om at aksjekapitalen minst må være 30 000 kroner, men du kan gjerne sette inn mer hvis selskapet ditt trenger det.

Hvorfor heter det «aksjekapital»?

Aksjekapitalen oppstår når du og eventuelle andre eiere tegner aksjer i selskapet. For eksempel kan du velge å ha 1000 aksjer, og hvis hver aksje koster 30 kroner, blir total aksjekapital 30 000 kroner. Hvis dere er flere eiere, bestemmer dere hvor mange aksjer hver skal ha – og det trenger ikke være helt likt fordelt.

Hvorfor er aksjekapital viktig?

Aksjekapitalen forteller deg og andre hvor mye penger selskapet har i bunn ved oppstart. Den er en buffer som viser at selskapet er i stand til å dekke grunnleggende utgifter. Dermed viser du også at du ikke starter med tomme lommer, noe som kan være betryggende for både investorer og kunder.

Eksempel i praksis

Se for deg at du og en venn starter et lite klesmerke. Dere blir enige om at selskapet trenger mer enn 30 000 kroner og setter derfor inn totalt 50 000 kroner i aksjekapital. Da har selskapet 50 000 kroner tilgjengelig til å kjøpe stoff, betale designeren og drive markedsføring. Disse pengene tilhører selskapet, og dere «eier» andeler av selskapet gjennom aksjene dere har kjøpt.

Hva skjer hvis aksjekapitalen tapes?

Hvis selskapet taper mye penger og man ser at aksjekapitalen er «spist opp», har styret i selskapet et ansvar for å sjekke om det fremdeles er forsvarlig å drive videre. Enten må man hente inn ny kapital (flere penger inn), eller finne ut hvordan man kan dekke tapet slik at driften fortsatt er trygg.

Slik bokfører du aksjekapital i regnskapet

Når du setter inn aksjekapitalen på bankkontoen, må du føre det riktig i regnskapet:

  • Debet (pluss) på konto «1920 – Bankkonto»
  • Kredit (minus) på konto «2000 – Aksjekapital»

Eksempel:

  • 30 000 kroner på «1920 – Bankkonto» (debet)
    – 30 000 kroner på «2000 – Aksjekapital» (kredit)

Har du satt inn mer penger enn den lovpålagte aksjekapitalen, kan du føre det overskytende som et lån (f.eks. på konto «2910 – Gjeld til ansatte/eier»).

Stiftelsesdokumentet som bilag

For å dokumentere aksjekapitalen fører du stiftelsesdokumentet som vedlegg til regnskapet. Dette dokumentet viser blant annet hvor mange aksjer som er opprettet og aksjenes verdi.

Vanlige misforståelser

  • “Pengene blir borte.” Nei, du mister ikke pengene personlig slik man kanskje tror. De går inn i selskapet og kan brukes til nødvendige utgifter, men du kan ikke bare ta dem ut igjen som lønn uten videre.
  • “Jeg kan bruke mindre enn minimumskravet.” Nei, for et aksjeselskap er det et minimum (30 000 kr), men du kan øke dette beløpet hvis du vil.

Relaterte begreper

  • Aksjonær: En person som eier aksjer i et selskap. Som aksjonær eier du en del av selskapets aksjekapital.
  • Egenkapital: Summen av aksjekapital og annen kapital selskapet har.

Hvordan bruke dette i din bedrift?

Når du har satt inn aksjekapitalen, kan selskapet bruke disse pengene på å kjøpe varer, kjøpe inn tjenester eller investere i markedsføring. Hovedpoenget er at de hjelper bedriften å komme i gang og vokse. Tenk på aksjekapital som nødvendig drivstoff i selskapets motor!

Kort oppsummert

  • Aksjekapital er pengene eller verdiene du putter inn i et AS som start- og driftskapital.
  • Det er et krav om minst 30 000 kroner i Norge, men du kan sette inn mer hvis du trenger det.
  • Pengene investeres i selskapet, men kan ikke bare tas ut fritt til privat bruk.
  • Aksjekapital tegnes ved å kjøpe aksjer i selskapet, og fordelingen av aksjer blant eierne kan variere.
  • Bokføring av aksjekapitalen gjøres ved å føre bankinnskudd på debet og aksjekapital på kredit i regnskapet, sammen med stiftelsesdokumentet som støtte.
  • Hvis kapitalen går tapt, er styret pliktig til å finne en løsning for at driften skal være forsvarlig.

Når du forstår aksjekapital, er du et stort skritt nærmere å mestre økonomien i ditt nye aksjeselskap!

aksjekapital begrep aksjeselskap

Relaterte artikler