Aksjeloven

Aksjeloven

Aksjeloven er den norske loven som forteller deg hvordan et aksjeselskap (AS) skal stiftes, drives og eventuelt avvikles. Den er spesielt viktig for nye gründere fordi loven gir deg klare regler om alt fra hvor mye penger du må starte med, til hvordan du tar beslutninger i selskapet.

Kort historisk bakgrunn

Den første norske aksjeloven kom allerede i 1910. Etter flere endringer på 1950- og 1970-tallet fikk vi i 1997 en ny lov som fortsatt gjelder i dag. Samtidig ble det laget to ulike lover:
• Aksjeloven, som regulerer private aksjeselskaper.
• Allmennaksjeloven, som gjelder for større selskaper (for eksempel de som er børsnoterte).

Dette skillet betyr at de fleste små og mellomstore selskaper retter seg etter aksjeloven, mens virkelig store eller børsnoterte selskaper følger allmennaksjeloven.

Enkel definisjon

Aksjeloven (lov om aksjeselskaper av 13. juni 1997) fungerer som en “oppskrift” for alle som registrerer et aksjeselskap. Loven setter regler for:
• Hvordan du stifter et aksjeselskap (og det kan du gjøre med minst 30 000 kroner i aksjekapital)
• At aksjonærene (eierne) vanligvis ikke kan holdes personlig ansvarlige for selskapets gjeld
• Hvordan selskapet skal ledes (gjennom generalforsamling, styre, eventuelt daglig leder)
• Hva du må gjøre hvis selskapet får økonomiske problemer (“handleplikten”)
• Når det kan bli nødvendig med revisjon, fusjon eller avvikling

Hvorfor er aksjeloven viktig for en ny gründer?

For mange unge gründere er det en stor trygghet at din personlige økonomi er skjermet så lenge du følger reglene i loven. Setter du for eksempel inn 30 000 kroner, er det normalt kun de pengene du kan tape ved et konkursscenario – du blir ikke personlig ansvarlig for selskapets gjeld med mindre du bryter loven grovt.

Loven gjør det også tydelig at selskaper skal ha et styre og holde jevnlige generalforsamlinger, så du må faktisk ta rollen din på alvor. Dette tvinger deg til å ha orden i sakene, noe som igjen kan gjøre selskapet mer attraktivt for investorer og samarbeidspartnere.

Ansattes medbestemmelse

• Større virksomheter (over 200 ansatte) må ha en bedriftsforsamling, som består av både eierrepresentanter og ansatte.
• I mindre selskaper (under 30 ansatte) har de ansatte likevel rett til å kreve en styreplass eller observatørrolle hvis de ønsker å påvirke viktige beslutninger.

Dette gjør at også ansatte får en viss grad av innflytelse på hvordan selskapet styres.

Revisjon og regnskap

De fleste selskaper må ha en revisor dersom de passerer visse terskler knyttet til omsetning, antall ansatte eller balansestørrelse. Selv om du ikke har revisjonsplikt, må du fremdeles føre et ordentlig regnskap. Her kan du bruke et regnskapsprogram eller økonomisystem for å holde oversikt over inntekter og utgifter.

Handleplikten (Aksjeloven § 3-5)

Hvis selskapet får for lite egenkapital eller ikke klarer å betale regningene sine, må styret reagere raskt. Dette kalles “handleplikten.” Styret skal da:

  1. Undersøke selskapets økonomiske situasjon grundig.
  2. Eventuelt kalle inn til generalforsamling for å finne løsninger – for eksempel investere mer penger eller vurdere om selskapet bør avvikles.

Har du planer om å skaffe nye investorer, kan aksjeloven og handleplikten faktisk hjelpe deg, fordi loven viser at du tar selskapets økonomi på alvor.

Virkelige eksempler

Tenk at du og to venner skal selge håndlagde t-skjorter. Dere legger 30 000 kroner i selskapet (10 000 kroner hver). Ifølge aksjeloven er det stort sett bare de 10 000 kronene du har skutt inn som står på spill hvis noe går galt. Dere må imidlertid passe på å følge reglene:
• Ha en klar arbeidsfordeling (styret løfter de store valgene, daglig leder tar hverdagsbeslutningene).
• Holde generalforsamling (mins én gang i året).
• Holde et ordentlig regnskap og sjekke at egenkapitalen ikke faller til et kritisk nivå.

Vanlige misforståelser

  1. “Aksjeselskap betyr at jeg aldri kan bli saksøkt som privatperson.”
    – Du kan holdes personlig ansvarlig ved grove lovbrudd eller hvis du sammenblander selskapets og dine egne penger.
  2. “Alle aksjeselskaper må ha en egen bedriftsforsamling.”
    – Nei, det gjelder bare for selskaper med over 200 ansatte.
  3. “Handleplikten er bare relevant ved konkurs.”
    – Handleplikten starter før det går så langt. Styret skal reagere med en gang det virker som selskapets egenkapital ikke er forsvarlig.

Oppsummering

Aksjeloven gir deg klare spilleregler for hvordan du starter og driver et aksjeselskap. Den beskytter deg med begrenset ansvar, men stiller samtidig krav til at du følger lover og formalia, har kontroll på økonomien og tar rask affære om det oppstår problemer. Mange små gründerselskaper setter pris på nettopp denne balansen mellom frihet og ansvar.

Så lenge du forstår hovedpoengene i aksjeloven – stiftelse, ansvarsbegrensning, styring (general­forsamling/styre), handleplikt, og regnskap – er du godt rustet til å utvikle bedriften din videre. Lykke til!

aksjeloven juss aksjeselskap juridiske forpliktelser

Relaterte artikler