EU-taksonomien er et felles europeisk system som skal gjøre det lettere å vite om økonomiske aktiviteter kan regnes som miljøvennlige og bærekraftige. Målet er å unngå såkalt «greenwashing» og styre investeringer i retning av tiltak som faktisk bidrar til grønn omstilling. Dette initiativet er en del av EUs «European Green Deal», som tar sikte på at Europa skal bli klimanøytralt innen 2050. Norge har innført de samme reglene fra 1. januar 2023.
Hva er EU-taksonomien?
EU-taksonomien definerer seks miljø- og klimamål:
- Begrensning av klimaendringer
- Klimatilpasning
- Bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og havressurser
- Omstilling til en sirkulær økonomi
- Forebygging og kontroll av forurensning
- Vern og restaurering av biologisk mangfold og økosystemer
For at en aktivitet skal defineres som «grønn» eller “bærekraftig”, må den:
• Bidra vesentlig til minst ett av disse målene.
• Ikke ha vesentlig negativ innvirkning på de andre målene (såkalt «do no significant harm»).
• Oppfylle minstekrav til sosiale og styringsmessige forhold (f.eks. menneskerettigheter og arbeidsstandarder).
• Følge tekniske kriterier nedfelt i delegerte rettsakter (blant annet for gass, kjernekraft, vann, sirkulærøkonomi m.m.).
Hvem må rapportere?
Foreløpig gjelder de mest omfattende rapporteringskravene for:
• Større børsnoterte selskap og finansinstitusjoner (f.eks. banker og forsikringsselskap) med over 500 ansatte.
• Selskap som oppfyller EUs definisjon av “store foretak”, som inkluderer terskler for omsetning og balansesum (typisk over 20 millioner euro i balansesum og/eller 40 millioner euro i årlig inntekt).
Over tid vil rapporteringsplikten utvides til flere, inkludert store foretak og noterte små og mellomstore bedrifter. Selv om du som ung gründer sannsynligvis ikke er direkte rapporteringspliktig enda, kan banker eller investorer be om dokumentasjon på at du er bevisst taksonomikriterier – særlig hvis du søker finansiering til et grønt prosjekt.
Eksempler fra virkeligheten
La oss si at du driver et lite transportselskap og vurderer å gå over til elektriske lastebiler. Hvis denne investeringen reduserer klimagassutslipp i tråd med taksonomiens tekniske krav, kan du lettere bli vurdert som “grønn” av banker og fond som fokuserer på bærekraftige prosjekter. Det kan bli enklere å få lån eller investeringer.
Et annet eksempel er hvis du driver med bygg og anlegg. Byggesektoren er prioritert i taksonomien, så hvis du oppfyller kriterier for energibruk, materialvalg og naturmangfold, kan du vise at prosjektet ditt ligger innenfor de definerte, bærekraftige aktivitetene.
Vanlige misforståelser
-
«EU-taksonomien tvinger deg til å investere i bestemte ting.»
– Nei, den gir et rammeverk for å definere hva som er bærekraftig. Ingen er tvunget til å investere “grønt”, men investorer og banker kan velge å prioritere slike prosjekter. -
«Dette gjelder kun EU-selskaper.»
– Også i Norge gjelder taksonomien. Loven om bærekraftig finans trådte i kraft 1. januar 2023, så norske selskaper berøres på lik linje med EU. -
«Små firmaer slipper å bry seg.»
– Selv om du ikke er pålagt å rapportere i dag, kan blant annet banker og investorer etterspørre informasjon om din bærekraftige profil. Ved å være bevisst taksonomien kan du få et konkurransefortrinn.
Fordeler og utfordringer
Mange store virksomheter ser en fordel ved at de tydelig kan “bevise” grønn innsats og tiltrekke seg investorer. Samtidig oppfatter enkelte bedrifter rapporteringen og dokumentasjonskravene som ressurskrevende. Hvis du lykkes med å vise at selskapet ditt driver bærekraftig, kan det imidlertid bli enklere å få lån og bedre betingelser.
I en tidlig rapport fra NHO basert på 90 norske selskap, viste det seg at omtrent 24 % av investeringene i disse selskapene var omfattet av taksonomien. Cirka 60 % av disse investeringene kvalifiserte som “bærekraftige”. Tallene varierer sterkt mellom ulike bransjer.
Hvordan kan du bruke taksonomien i din bedrift?
- Sett deg inn i kriteriene som er relevante for din sektor (for eksempel transport, bygg, energi).
- Før nevnede aktiviteter og investeringer i et regnskapsprogram eller økonomisystem som gjør det enkelt å dokumentere sluttresultatet (energisparing, lavere utslipp, sirkulære løsninger osv.).
- Vurder tidlig om du kan rapportere frivillig, selv om du ikke er formelt pliktig. Dette kan gjøre det lettere å skille seg positivt ut overfor långivere og partnere.
Oppsummering
EU-taksonomien er et viktig verktøy for å styre kapital mot bærekraftige tiltak og stimulere til grønn omstilling. Den definerer tydelige kriterier for hva som regnes som miljøvennlig, uten at den pålegger bedrifter eller banker å investere i bestemte ting. For deg som ung gründer er dette en mulighet til å bygges opp bærekraftig fra starten av. Tar du tak i kravene tidlig, står du sterkere når du søker finansiering eller vil vokse i et stadig grønnere marked.