Fødselspermisjon

Fødselspermisjon er de første seks ukene etter fødselen som mor både har rett og i utgangspunktet plikt til å ta. Denne perioden er regulert i arbeidsmiljøloven og skal sikre at mor får nødvendig tid til å komme seg etter fødselen og ta vare på barnet. Det er viktig å skille mellom fødselspermisjon (seks uker etter fødselen) og den samlede foreldrepermisjonen, som kan vare betydelig lenger.

Hva er fødselspermisjon?

Ifølge arbeidsmiljøloven § 12-4 er de seks første ukene etter fødsel forbeholdt mor. I utgangspunktet skal mor avstå fra arbeid i denne perioden, men det finnes unntak hvis lege bekrefter at arbeid ikke er skadelig for henne. Disse seks ukene er ofte en del av en større permisjonsplan (foreldrepermisjon), men skiller seg ut som den tiden som er spesielt reservert mor.

Eksempel fra virkeligheten

La oss si at du nettopp har startet et enkeltpersonforetak og driver en liten nettbutikk. Du er gravid og jobber på spreng for å få alt klart før babyen kommer. Når du føder, har du rett (og som oftest plikt) til å ta seks ukers fri for å komme deg etter fødselen. I løpet av disse ukene er det lurt å ha planlagt hvordan bedriften skal drives mens du ikke er tilgjengelig, for eksempel ved hjelp av en deltidsvikar eller en avtale med en samarbeidspartner.

Relaterte begreper

  • Foreldrepermisjon: Den totale permisjonstiden (for eksempel 49/59/61 uker) der begge foreldre kan dele på betalt eller delvis betalt permisjon (foreldrepenger) fra NAV.
  • Svangerskapspermisjon: Mor kan ta inntil 12 uker fri før fødselen. Av disse må hun minst ta tre uker før termin hvis hun skal motta foreldrepenger.
  • Fedrekvote/medmorkvote: Egen periode i foreldrepermisjonen reservert far eller medmor.
  • Foreldrepenger: Økonomisk ytelse fra NAV som erstatter inntekten din i permisjonstiden. Du må som hovedregel ha tjent opp rett til foreldrepenger i minst seks av de siste ti månedene før permisjonsstart, og ha en årsinntekt på minst en halv G (rundt 62 000 kroner).
  • Engangsstønad: Et alternativ til foreldrepenger dersom du ikke oppfyller inntektskravene. Du mottar da et engangsbeløp i stedet for løpende utbetalinger.

Varslingsfrister til arbeidsgiver

Lovverket stiller krav om at du som arbeidstaker må gi arbeidsgiver beskjed om permisjonen i god tid.
• Én uke i forveien dersom permisjonen skal vare i over to uker
• Fire uker i forveien dersom permisjonen skal vare i over tolv uker
• Tolv uker i forveien dersom permisjonen skal vare i over ett år

Det betyr at hvis du i utgangspunktet ber om en viss lengde på permisjonen, men senere ønsker å forlenge den, må du følge de samme varslingsreglene.

Vanlige misforståelser

  1. “Fødselspermisjon og foreldrepermisjon er det samme.”
    – De henger sammen, men fødselspermisjonen er kun de første seks ukene bestemt for mor. Deretter fortsetter foreldrepermisjonen, som gjerne deles mellom begge foreldre.

  2. “Mor må alltid ta ut fødselspermisjon uansett.”
    – Som regel ja, men det finnes unntak (for eksempel hvis lege dokumenterer at arbeid ikke innebærer noen risiko for mor).

  3. “Jeg trenger ikke varsle arbeidsgiver om permisjonen.”
    – Du plikter å varsle i tide hvis permisjonen varer mer enn to uker. Jo lengre permisjon, desto tidligere frist.

Ekstra ulønnet permisjon

Dersom du ønsker å forlenge permisjonen ytterligere etter det første året med foreldrepermisjon, gir arbeidsmiljøloven deg rett til inntil 12 måneder ulønnet tilleggspermisjon. Dette betyr at foreldre i praksis kan ta opptil 2 år totalt (1 år betalt + 1 år ulønnet) hver, men dette må tas rett etter den opprinnelige perioden.

Slik påvirker det bedriften din

For en ung gründer kan fødselspermisjon og videre foreldrepermisjon kreve god planlegging:

  • Økonomi: Hvis du vil ha foreldrepenger som selvstendig næringsdrivende, må du ha god nok inntekt (over en halv G) og ha tjent denne i minst seks av de siste ti månedene. Har du ikke rett til foreldrepenger, kan du søke engangsstønad.
  • Drift: Sett opp robust drift slik at bedriften tåler at du er borte i minst seks uker, og gjerne lenger. Vurder å be om hjelp fra partnere, vikarer eller deleide selskaper.
  • Gradert uttak: Etter fødselspermisjonen kan du vurdere å jobbe deltid mens du tar resten av foreldrepermisjonen, såkalt gradert uttak. Denne løsningen gjør at du kan følge opp firmaet litt, men samtidig ta vare på barnet.

Oppsummering

Fødselspermisjon handler om de første seks ukene mor skal være fri rett etter fødselen. Dette er en del av det større systemet for foreldrepermisjon, som kan fordeles mellom begge foreldre over mange flere uker. Husk varslingsfrister til arbeidsgiver, og planlegg nøye dersom du driver din egen bedrift. Sett deg inn i reglene for foreldrepenger eller engangsstønad, og undersøk alternativene rundt gradert uttak. Med god planlegging kan du både ta vare på barnet ditt og sikre en stabil drift i firmaet.

fødselspermisjon foreldrepermisjon permisjon gründer

Relaterte artikler