Forhåndsfastsetting

En enkel forklaring

Forhåndsfastsetting betyr at du leverer skattemeldingen din før den vanlige fristen. Dette kan være nyttig hvis du for eksempel skal avslutte et selskap midt i året, forlate Norge etter et midlertidig opphold eller avslutte et konkursbo/dødsbo uten å vente på den ordinære skattemeldingen. Ved å levere skattemeldingen på forhånd kan du “gjøre opp” skattetallene raskere, i stedet for å vente til neste år.

Dette begrepet erstatter tidligere regler om “forhåndsligning” etter ligningsloven og er regulert i skatteforvaltningsloven og skatteforvaltningsforskriften (særlig § 8-2-4 og relaterte bestemmelser).

Hvem bruker forhåndsfastsetting?

  1. Utenlandske arbeidstakere med midlertidig opphold
    • Du kan levere skattemelding før du reiser fra Norge, slik at du får et tidlig skatteoppgjør for lønnsinntekten din. Dette gjelder særlig hvis du har vært i Norge inntil 183 dager i løpet av 12 måneder eller inntil 270 dager i løpet av 36 måneder.

  2. Dødsbo eller konkursbo
    • Hvis et dødsbo eller et konkursbo skal avsluttes, kan man levere skattemeldingen for forhåndsfastsetting. Det er bobestyrer, skifteforvalter eller selvskiftende arvinger som har ansvaret for dette.

  3. Aksjeselskaper og andre egne skattesubjekter som avvikles
    • Hvis du legger ned et aksjeselskap før den vanlige fristen, kan du levere skattemelding for forhåndsfastsetting før selskapet slettes i Brønnøysundregistrene.
    • Selskaper med deltakerfastsetting (som ANS, DA, KS) omfattes ikke av forhåndsfastsetting på samme måte, men deltakerne kan ha egne regler hvis én av dem dør eller realiserer sin eierandel.

Hvordan fungerer det?

  1. Du leverer skattemeldingen for inneværende år (og eventuelt for forrige år hvis den ennå ikke er levert).
  2. Skatteetaten behandler den fortløpende, uten å vente på den vanlige fristen.
  3. Du får et eget skatteoppgjør basert på de tallene du har oppgitt.

Viktig å huske på

• Dersom du ikke har levert forrige års skattemelding, må du levere den sammen med forhåndsfastsettingen.
• Formuesskatt beregnes som hovedregel ikke for det året selskapet eller boet opphører, men formuesskattegrunnlaget kan likevel komme til anvendelse for forrige år.
• Du må ofte anslå eller estimere inntekter og fradrag, siden året ikke er ferdig. I prinsippet skal inneværende års satser brukes hvis de er vedtatt, men i praksis kan tall fra fjoråret være et utgangspunkt.
• Siden dette er en egenfastsetting, kan du (og skattekontoret) senere korrigere tallene hvis det dukker opp nye opplysninger.

Vanlige skjemaer

  • Utenlandske arbeidstakere:
    “Skattemelding for forhåndsfastsetting av utenlandsk arbeidstaker” (RF-1038).
  • Personlige bo:
    “Skattemelding for forhåndsfastsetting” (RF-1040).
  • Aksjeselskaper mv.:
    “Skattemelding for aksjeselskaper mv.” (RF-1028) sammen med Næringsoppgave (RF-1167). Husk også Aksjonærregisteroppgaven (RF-1086).

Eksempel fra virkeligheten

Tenk deg en ung gründer som starta et aksjeselskap for en liten nettbutikk. Etter seks måneder legger hun ned fordi hun vil satse på et nytt prosjekt. Vanligvis ville hun ventet til neste år for å levere skattemeldingen, men nå kan hun levere denne på forhånd for å få gjort opp skatten raskt. Hun sender inn “Skattemelding for aksjeselskaper mv.” (RF-1028) med en kort næringsoppgave for de seks månedene selskapet hadde inntekter/utgifter. Da får hun raskere avklaring på eventuelle skattekrav, og kan slette selskapet i Brønnøysundregistrene uten å vente til neste års ordinære frist.

Vanlige misforståelser

• “Hvis jeg leverer skattemelding på forhånd, slipper jeg skatt.”
– Nei. Du betaler fortsatt den skatten du faktisk skylder. Du bare gjør opp regnskapet tidligere.
• “Jeg trenger aldri å endre på en forhåndsfastsatt skattemelding.”
– Jo, du kan og bør justere hvis du oppdager feil i etterkant. Skattekontoret kan også gjøre egne endringer.
• “Gjelder alle typer selskaper.”
– Selskaper med deltakerfastsetting (ANS, DA, KS) har egne regler. Selve selskapet leverer vanligvis ikke forhåndsfastsetting, men deltakeren kan kreve dette for sin andel.

Hvordan bruke dette i bedriften din?

  1. Avgjør om du faktisk trenger forhåndsfastsetting (er selskapet i ferd med å opphøre? Skal du forlate Norge?).
  2. Bruk et regnskapsprogram eller et økonomisystem for å få oversikt over inntekter og utgifter så langt i år.
  3. Fyll ut riktige skjemaer (RF-1038, RF-1040 eller RF-1028 m.fl.) og sørg for at du har med alle relevante vedlegg, for eksempel delårsregnskap.
  4. Husk at hvis forrige års skattemelding ikke er levert, må også denne leveres.
  5. Send inn via Altinn (for de fleste selskap) eller på papir (for enkelte bo eller for personer uten elektronisk tilgang) og følg opp saken til du får skatteoppgjøret.

Oppsummering

• Forhåndsfastsetting vil si å levere skattemeldingen før det vanlige skatteoppgjøret, enten du er utenlandsk arbeidstaker på vei ut av Norge, avslutter et dødsbo eller et konkursbo, eller avvikler et aksjeselskap.
• Du “gjør opp” skatt og avgifter med Skatteetaten raskere, men du er fortsatt underlagt de samme pliktene og satsene som ellers.
• Husk å levere forrige års skattemelding samtidig hvis den mangler, og vær klar over at formuesskatt ikke beregnes for det året bedriften eller boet faktisk opphører.
• Ved deltakerfastsatte selskaper må deltakerne ofte følge egne regler.
• Er du en ung gründer som avslutter bedriften din før årsslutt, kan forhåndsfastsetting gi deg en smidig og rask vei til et endelig skatteoppgjør, slik at du kan gå videre med nye prosjekter uten å vente helt til neste vår.

forhåndsfastsetting skatt skattemelding avvikling

Relaterte artikler