Grunnlønn er den faste lønnen du eller ansatte i bedriften mottar før bonuser, overtidsbetaling og andre tillegg. Tenk på det som «basisbeløpet» i lønnsutbetalingen. Du kan ha mange ulike goder i tillegg, men grunnlønnen er selve fundamentet i avtalen.
Eksempel fra hverdagen
La oss si at du som gründer ansetter en person til å jobbe 100 % med salg. Du avtaler en grunnlønn på 25 000 kroner i måneden. Uansett hvor mye eller lite dere selger, er dette det faste beløpet de får utbetalt. I tillegg kan du bli enig om en bonusordning hvis selgeren når bestemte mål. Da kommer bonusen «på toppen» av grunnlønnen.
Grunnlønn vs. minstelønn
I Norge er det ni spesifikke bransjer som har en lovbestemt minstelønn. Disse inkluderer blant annet renhold, bygg, overnatting/servering/catering, skips- og verftsindustri, jordbruk/gartneri, fiskeindustri, elektro, godstransport på vei og persontransport med turbil. I disse ni bransjene må grunnlønnen du betaler, være minst på nivå med den lovpålagte minstelønnen.
For bransjer uten lovpliktig minstelønn, er lønnsnivået i stor grad åpent for forhandling mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Likevel bør du som ung gründer sette en konkurransedyktig og rettferdig lønn for å tiltrekke og beholde gode ansatte.
Formålet med minstelønn er blant annet å hindre at utenlandsk arbeidskraft får betydelig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge. Minstelønnssatsene blir fastsatt gjennom såkalte «allmenngjøringsforskrifter» i hver av de ni bransjene.
Hvordan beregnes grunnlønn?
Grunnlønnen oppgis vanligvis som årslønn eller månedslønn, men du kan enkelt regne den om til time- eller ukelønn for å ha bedre kontroll på budsjett og kostnader. Mange tar utgangspunkt i 37,5 timers arbeidsuke og 1950 arbeidstimer i året for å beregne timelønn.
Enkel fremgangsmåte:
- Årslønn → månedslønn: Del årslønnen på 12.
- Årslønn → timelønn: Del årslønnen på 1950 (antall arbeidstimer i året).
Tariffavtaler og forhandlinger
FriFagbevegelse.no retter gjerne fokus mot fagforeningers perspektiv på lønnsforhandlinger. I en del bransjer forhandles grunnlønnen frem via tariffoppgjør. Da kan en fagforening og en arbeidsgiverorganisasjon avtale lønnssatser som blir bindende for bedrifter knyttet til tariffavtalen.
Selv om du kanskje ikke er bundet av en tariffavtale, kan det være at dine ansatte forventer lønnsnivå på linje med bransjestandard. Det er derfor lurt å vite hva som er vanlig lønn i lignende stillinger.
Vanlige misforståelser
• Grunnlønn betyr ikke det samme som nettolønn: Grunnlønn er et brutto-beløp, altså før skatt, feriepenger og pensjonsinnskudd trekkes fra.
• Grunnlønn og minstelønn er ikke det samme: Minstelønn er lov- eller tariffbestemt i visse bransjer og fungerer som et «gulv». Grunnlønn er en avtalt fastlønn som kan ligge over (eller på) dette gulvet.
Hvorfor er dette viktig for en ny gründer?
Når du starter en bedrift, bør du kikke på hvor mye det faktisk koster å ha ansatte. Grunnlønnen er selve kjernen av lønnsutgiftene, men du må også regne med arbeidsgiveravgift, feriepenger, eventuelle tillegg og pensjonsordninger. Bruker du et regnskapsprogram eller et økonomisystem, kan du enklere holde oversikten.
• Driver du i en av de ni bransjene med lovbestemt minstelønn, må du følge disse satsene. Å betale lavere lønn enn minstekravet kan føre til alvorlige sanksjoner.
• Utenfor disse bransjene har du frihet til å avtale lønn, men pass på at du likevel tilbyr noe som er konkurransedyktig.
• Om du er omfattet av en tariffavtale, er grunnlønnen ofte allerede definert gjennom forhandlingsprosesser. Sørg for at du kjenner avtalen.
Oppsummering
• Grunnlønn er den faste delen av lønnen du mottar, før tillegg og bonuser.
• I ni bransjer i Norge er det lovfestet minstelønn som du må følge.
• FriFagbevegelse og andre organisasjoner legger vekt på at grunnlønn ofte er resultat av tariff- og lønnsforhandlinger.
• Beregn bruttoårslønn om til månedslønn eller timelønn (f.eks. 1950 timer/år) for å få oversikt over kostnader.
• Husk å inkludere arbeidsgiveravgift, feriepenger, pensjon og forsikringer når du planlegger total lønnskostnad.
• Et regnskapsprogram eller økonomisystem gjør det enklere å få full kontroll på budsjettet.
Har du kontroll på grunnlønnen, stiller du bedre rustet til å ta hånd om både budsjettering og rekruttering. På den måten skaper du en bedrift som kan vokse trygt og sunn.