Hva er et kommunalt foretak?
Et kommunalt foretak (KF) er en del av kommunen, men med et mer «bedriftslignende» oppsett enn en vanlig kommunal avdeling. Kommunen er fortsatt det juridiske rettssubjektet, noe som betyr at all eiendom og alt ansvar hører under kommunens regnskap. Denne organisasjonsformen ble innført i 1993 og er regulert i kommuneloven (kapittel 9).
Nøkkelpunkter fra lov og praksis
• KF er ikke et eget selskap – det er en del av kommunen.
• Kommunestyret står øverst og oppnevner styret i KF.
• Styret har beslutningsmyndighet innenfor vedtekter og budsjett, men store saker må ofte til kommunestyret.
• Kommunedirektøren (administrasjonssjefen) kan be om at en beslutning i KF utsettes til kommunestyret får behandlet den.
• Styremøtene skal som hovedregel være åpne for publikum.
Hvordan styres et KF?
KF ledes av et styre og en daglig leder. Styret har mye av det samme ansvaret som i et aksjeselskap eller interkommunalt selskap, men fordi KF ikke er et eget rettssubjekt, er det kommunen som juridisk binder seg i avtaler.
Styrets ansvar
• Styrets medlemmer har personlig og økonomisk ansvar for at virksomheten drives forsvarlig.
• De må føre tilsyn med daglig leder og sikre at KF følger kommunens rammer og eventuelle politiske vedtak.
• Manglende kunnskap fritar normalt ikke for ansvar – styremedlemmene dømmes som privatpersoner ved eventuelle overtredelser.
Diskusjoner om politisk representasjon
I flere høringer (blant annet omtalt i Prop. 46 L) er det tatt opp om folkevalgte i kommunestyret også bør sitte i styret til et KF. Noen mener politisk deltakelse gir bedre demokratiske koblinger med kommunestyret, mens andre er bekymret for habilitetskonflikter og uklare roller. Det har vært vurdert om man bør begrense denne dobbeltheten ved lov, men per i dag er det opp til kommunen hvordan de vil innrette seg.
Hvorfor opprette KF?
Kommuner velger ofte å etablere KF for tjenester der de ønsker litt mer fleksibilitet og forretningsmessig drift. Du finner KF-er innen vann- og avløpsdrift, drift av kommunale bygninger, kino og andre tekniske oppgaver. Det relativt selvstendige styret kan raskere fatte beslutninger om daglig drift, samtidig som kommunen dekker eventuelle underskudd.
Fordeler
• Kommunen gir økonomisk sikkerhet: Mangler KF penger, må kommunen dekke underskuddet.
• Mer fleksibel organisering enn en tradisjonell kommunal etat.
• Kan (ved næringsvirksomhet) velge å følge regnskapslovens prinsipper for regnskap.
Ulemper og kritikk
• Enkelte fagforeninger mener at KF kan svekke det direkte politiske ansvaret og demokratisk kontroll.
• Politiske vedtak kan ta tid – og der KF må avvente kommunestyret, kan prosesser bli lange.
• Det er splittede meninger om dobbelrollen når politikere både sitter i KF-styret og gjør vedtak i kommunestyret.
For deg som ung gründer
-
Forhandlinger og avtaler
– Selv om du «forhandler» med KF, er det rent juridisk kommunen som blir avtaleparten. Ved store avtaler kan politiske godkjenninger være nødvendig, noe som kan gjøre prosessen lengre. -
Økonomisk trygghet og byråkrati
– Fordi kommunen står ansvarlig, er KF som regel en stabil kunde eller leverandør. Samtidig må du være forberedt på krav om åpenhet (offentlighetsloven) og mer formelle beslutningsprosesser. -
Styreansvar angår deg også
– Om du noen gang blir invitert inn i et KF-styre, bør du vite at styreansvaret er personlig. Du må sette deg inn i lover, budsjett, regnskap og kommunens vedtekter. -
Møteoffentlighet
– Styremøter i KF er som hovedregel åpne, noe som gir større innsyn, men mindre rom for hemmelighold rundt for eksempel innovasjonsplaner. -
Videre utvikling
– Det kan komme nye lovendringer som strammer inn (eller åpner opp for) hvem som kan sitte i KF-styret og hvilke politiske roller de kan kombinere. Følg med på eventuelle lovendringer hvis du velger å samarbeide tett med et KF!
Oppsummert
Et kommunalt foretak (KF) er en fleksibel del av kommunen, men ikke et eget rettssubjekt. Det betyr at alle avtaler skjer i kommunens navn, og at kommunen hefter for økonomien i KF. Styret har relativt stor frihet til å styre den daglige driften, men større beslutninger må ofte gjennom kommunestyret. Som ung gründer kan du finne gode muligheter i å samarbeide med et KF, men husk at offentlige regler og prosesser kan påvirke tidsbruk og avgjørelser. Ved å kjenne til styrets ansvar, møteoffentlighet og kommunens rolle, stiller du sterkere i forhandlinger og samarbeid.