Kontonummer

Hva er et kontonummer?

Et kontonummer er et unikt nummer som identifiserer en bankkonto. Når du for eksempel skal motta betaling fra en kunde, eller trekke penger til leverandørfakturaer, må kontonummeret skrives inn nøyaktig, slik at pengene havner på riktig konto.

Historisk perspektiv

Det norske kontonummersystemet med 11 sifre ble innført i 1967. Den gang ønsket bankene å kunne behandle sjekker og andre bilag automatisk ved hjelp av datamaskiner, noe som var nytt og effektivt for tiden. Den samme grunnstrukturen brukes fortsatt i dag.

Hvordan er et kontonummer bygd opp?

I Norge består et kontonummer som oftest av 11 sifre, ofte vist som 1111 22 33334. De ulike delene er:

  1. Registernummer (de fire første sifrene: 1111)
    Viser hvilken bank og filial/avdeling kontoen tilhører. Disse sifrene kalles ofte bankens registernummer.

  2. Kontogruppe (de neste to sifrene: 22)
    Kan brukes til å identifisere spesielle typer kontoer eller løsninger internt i banken. Noen banker bruker denne todelingen aktivt, mens andre banker slår disse to sifrene sammen med kundenummeret. Noen bruker også «00» for interne bankkonti. Resultatet er at praksisen varierer en del.

  3. Kundenummer (de neste fire sifrene: 3333)
    Dette er knyttet til deg som kunde. Dersom banken din ikke skiller mellom kontogruppe og kundenummer, kan det hende du har seks sammenhengende sifre her istedenfor to + fire.

  4. Kontrollsiffer (siste siffer: 4)
    Sørger for at de foregående sifrene er tastet riktig. Norske banker bruker som regel en såkalt modulo 11-metode (med vekttallene 5432765432) for å regne ut dette. Hvis tallene ikke stemmer overens med formelen, vil betalingen avvises for å forhindre feilinnbetaling.

Et praktisk eksempel

Si at du driver en liten nettbutikk og nettopp solgte en hoodie for 400 kroner. Du ber kunden overføre til kontonummeret ditt. Hvis kunden taster inn ett eneste tall feil, kan pengene havne hos noen andre, eller betalingen feiler. Kontrollsifferet bidrar til å fange opp slike feil, men du bør likevel alltid dobbeltsjekke alle 11 sifre.

Internasjonale betalinger med IBAN

For betalinger til og fra utlandet, trenger du IBAN (International Bank Account Number). IBAN er en internasjonal standard (ISO 13616) som starter med en tobokstavskode for landet (f.eks. NO for Norge), deretter en tosifret sjekksum, og til slutt det norske kontonummeret ditt. Dermed blir det lettere å identifisere din konto på tvers av landegrenser.

Vanlige misforståelser

  1. «Alle banker bruker kontogruppe likt»
    Ikke nødvendigvis. Praksisen kan variere fra bank til bank. Noen banker har fortsatt faste sifre for kontogrupper, mens andre har gått bort fra det.

  2. «Jeg bestiller IBAN som et eget nummer»
    IBAN er ikke et helt nytt nummer – det inkluderer ditt norske kontonummer, men har en landkode og en sjekksum i tillegg.

  3. «Feil kontonummer er ikke så farlig»
    Feil siffer kan føre til at betalingen stopper opp, eller i verste fall havner hos feil mottaker. Kontrollsifferet senker risikoen, men er ingen garanti for at alt går bra om du skriver inn altfor mange gale tall.

Hvorfor er kontonummer viktig for en gründer?

Fakturering og betaling
Som nybedriftseier skal du sende ut fakturaer og motta betalinger. Da er det avgjørende at du kjenner til ditt eget kontonummer og at kundene skriver det riktig.

Regnskapsføring
Mange regnskapsprogrammer hjelper deg automatisk med å sjekke kontonumre. Likevel er det lurt å forstå hvorfor alle sifrene er der og hva som kan gå galt hvis de er feil.

Samarbeid med utenlandske kunder/leverandører
Skal du handle internasjonalt, er korrekt IBAN helt nødvendig for å få pengene fram og tilbake sikkert og effektivt.

Kort oppsummert

• Et norsk kontonummer består vanligvis av 11 sifre og ble introdusert i 1967 for å automatisere betalingssystemene.
• Strukturen deles gjerne inn i registernummer (4 sifre), kontogruppe (2 sifre), kundenummer (4 sifre) og kontrollsiffer (1 siffer). Men praksisen for å bruke kontogruppe varierer.
• Kontrollsifferet regnes ut ved hjelp av modulo 11-metoden, for å unngå feil.
• IBAN er en internasjonal standard som inkluderer ditt norske kontonummer, men med landkode (f.eks. NO) og en sjekksum i starten.
• For deg som gründer er det viktig å dobbeltsjekke kontonummeret for å sikre at transaksjoner går problemfritt, både nasjonalt og internasjonalt.

Nå har du en god oversikt over hvorfor kontonummeret er satt sammen som det er, og hvordan du unngår de vanligste tabbene. Lykke til!

kontonummer bank transaksjoner

Relaterte artikler