Likviditetsbudsjett

Et likviditetsbudsjett er en plan for når pengene dine kommer inn, og når de går ut igjen. Det er litt som en kalender over betalinger: På noen dager får du penger (for eksempel fra kunder som kjøper varer eller tjenester), og på andre dager må du betale regninger (som husleie, strøm eller vareinnkjøp).

Hva betyr likviditet?

Likviditet sier noe om hvor flink bedriften din er til å betale regningene sine i tide – altså om du har nok penger akkurat når du trenger dem. Har du god likviditet, betyr det at du (nesten) alltid har penger nok til å dekke kostnadene. Har du dårlig likviditet, kan det bety at du sliter med å betale viktige utgifter når de forfaller.

Hvorfor er dette viktig?

• Du kan tjene penger totalt sett (for eksempel over et helt år), men likevel risikere å gå tom for penger midlertidig hvis store regninger forfaller før kundene dine betaler deg.
• Et likviditetsbudsjett gir deg mulighet til å se dette i forkant, så du kan ta grep tidlig.
• Hvis det er to budsjetter du bør ha som ny gründer, er det et resultatbudsjett (som viser om du tjener penger over tid) og et likviditetsbudsjett (som viser om og når du faktisk har penger på konto).

Hvordan sette opp et likviditetsbudsjett?

En enkel måte å sette det opp på er:
Likviditetsreserver = estimerte innbetalinger – estimerte utbetalinger

  1. List opp alle forventede innbetalinger for hver uke eller måned (for eksempel salg av varer).
  2. List opp alle forventede utbetalinger (leie, lønn, strøm, kjøp av varer osv.).
  3. Finn forskjellen mellom innbetalinger og utbetalinger. Er tallet positivt (pluss)? Da vil du ha penger til overs. Er tallet negativt (minus)? Da ser du at du kommer til å mangle penger den perioden.

Et lite eksempel

Kanskje du kjøper inn råvarer i januar for 5 000 kroner, og selger produktet i februar for 8 000 kroner. Du får pengene fra kundene dine først i slutten av februar, men strømregningen på 2 000 kroner forfaller i midten av måneden. Har du ikke spart opp litt ekstra, kan du få problemer med å betale i tide. Likviditetsbudsjettet gjør at du ser denne kollisjonen på forhånd.

Hva skjer ved overskudd i likviditeten?

Skulle du finne ut at du har positiv likviditet (altså mer penger inn enn ut) i en periode, kan du:
• Bygge opp en bufferkonto som kan redde deg i trange perioder.
• Investere i nye prosjekter eller utstyr som kan styrke bedriften din.
• Planlegge nye ansettelser eller en markedsføringskampanje.

Hva gjør du ved underskudd?

Dersom du ser at du går i minus i en periode, finnes det flere tiltak:
• Be kundene dine betale raskere, for eksempel ved å sende fakturaer tidligere eller vurdere fakturasalg. Da selger du fakturaene dine til et selskap som betaler deg med én gang, mot en liten avgift.
• Kutt ned på unødvendige utgifter. Bytt til en rimeligere leverandør eller reduser varelageret om det er mulig.
• Vurder om du må justere prisene dine. Kanskje du har priset produktene dine for høyt (kunder kjøper mindre) eller for lavt (tjener for lite)?
• Snakk med banken eller andre finansieringskilder om kortsiktige lån hvis behovet bare er midlertidig.

Kort oppsummert

Et likviditetsbudsjett gir deg kontroll på når pengene dine kommer og går. Det er viktig at du lager dette budsjettet sammen med resultatbudsjettet, så du både vet om du tjener penger på sikt og om du har nok penger til å betale regninger fra dag til dag. På den måten unngår du stress og gir bedriften din de beste sjansene til å vokse og lykkes.

likviditet budsjett oppstart økonomistyring

Relaterte artikler