Morselskap

Hva er et morselskap?

Et morselskap er et selskap som har bestemmende innflytelse over ett eller flere andre selskaper, kalt datterselskaper. Som regel skjer dette ved å eie over halvparten av aksjene (aksjemajoritet) i datterselskapet, men det kan også oppnås gjennom spesielle aksjeklasser (for eksempel aksjer med ekstra stemmerett) eller aksjonæravtaler.

Når et morselskap og dets datterselskap(er) sees under ett, kalles dette et konsern. I de fleste tilfeller er både mor og datterselskap aksjeselskaper (AS), men juridisk kan også andre selskapsformer ha slike kontrollerende forhold.

Eksempel fra virkeligheten

Tenk deg at du driver en klesmerke-bedrift som ønsker enda bedre kontroll over produksjonen av T-skjorter. Du kjøper mer enn 50 % av aksjene i et lite trykkeri, som da blir datterselskapet ditt. I praksis betyr dette at du kan:

  • Bytte ut eller foreslå nye styremedlemmer i trykkeriet
  • Foreslå og bestemme større investeringer, som nytt utstyr
  • Ha siste ord i viktige strategiske avgjørelser

Selv om du bare driver med klesdesign og ikke selve trykkeprosessen, kan du likevel styre den og sikre at produksjonen blir som du ønsker.

Relaterte begreper

  • Datterselskap: Selskapet du kontrollerer gjennom eierskap (eller avtaler).
  • Konsern: Fellesbetegnelse på morselskap og ett eller flere datterselskaper.
  • Holdingselskap: En type morselskap som i hovedsak bare eier aksjer i andre selskaper uten å selge varer eller tjenester selv.
  • Investeringsselskap: Selskap som eier aksjer i diverse selskaper for å spre risiko, ofte uten ønske om å styre dem aktivt.

Vanlige misforståelser

  1. Man må alltid eie minst 50 % av aksjene
    Som hovedregel gjør det mesteieren til morselskap, men du kan også bli morselskap med under 50 % eierskap om du har en avtale som gir deg flertall av styremedlemmer eller flere stemmer per aksje.

  2. Morselskap er det samme som investeringsselskap
    Hensikten med et morselskap er typisk å styre og kontrollere datterselkapet. Et investeringsselskap investerer i flere selskaper for å spre risiko, men uten nødvendigvis å ha aktiv kontroll.

  3. Krever alltid 50 % + 1 av stemmene
    De fleste viktige saker avgjøres med alminnelig flertall (over 50 %), men husk at vedtektsendringer som oftest krever 2/3 flertall. Likevel gir over halvparten av stemmene stor innflytelse over styresammensetning og sentrale beslutninger.

  4. Kun for store konsern
    Selv små bedrifter kan ha et morselskap. Hvis du for eksempel starter et aksjeselskap for å eie og kontrollere et annet lite selskap, har du formelt opprettet en konsernstruktur.

Hvordan kan dette brukes i din bedrift?

  1. Risiko og ansvar
    Du kan redusere risiko ved å plassere ulike deler av virksomheten i egne selskaper. Går det dårlig i én del, forplanter det seg ikke automatisk til de andre.

  2. Større handlingsrom
    Morselskapet kan ansette og avsette styremedlemmer i datterselskapet og ta store investeringsbeslutninger. Det gir deg mulighet til å påvirke driften mer direkte enn om du kun eide en liten andel.

  3. Skatte- og utbyttefordeler
    Mange velger en holdingsstruktur for å kunne flytte overskudd eller ta utbytte på en skattegunstig måte. Reglene varierer, men poenget er ofte at gevinster kan forbli i konsernet i stedet for å utløse skatteplikt med én gang.

  4. Langsiktig vekst
    Når bedriften din vokser, er det lettere å legge nye prosjekter eller forretningsområder inn under egne datterselskaper. Du kan teste nye konsepter uten at det påvirker hovedselskapets drift direkte.

Kort oppsummering

Definisjon: Et morselskap har bestemmende innflytelse i et annet selskap. Som oftest via over 50 % eierskap eller gjennom avtaler.
Eksempler på kontroll: Bytte styremedlemmer, foreslå og gjennomføre større investeringer.
Struktur: Morselskap + datterselskap kalles et konsern. For selskaper som kun eier aksjer, brukes ofte begrepet holdingselskap.
Risiko og vekst: En konsernstruktur gir mulighet til å isolere risiko og utvikle ulike forretningsområder.
Investeringsselskap vs. morselskap: Investeringsselskapet ønsker å spre risiko, mens morselskapet ønsker å styre.

Denne enkle, men grundige innføringen i hva et morselskap er, gir deg et godt utgangspunkt for å vurdere om en konsernstruktur kan hjelpe deg og bedriften din med å vokse på en trygg og fleksibel måte.

morselskap konsern holdingselskap ord-og-uttrykk

Relaterte artikler