Namsmannen er en offentlig myndighet som hjelper til med å tvangsinnkreve penger eller verdier når noen ikke betaler det de skylder. Hvis du for eksempel har solgt en vare og ikke får inn betalingen, kan du til slutt gå til Namsmannen for å få hjelp. Samtidig kan Namsmannen komme inn i bildet hvis du selv skylder penger du ikke betaler.
Hvordan henger alt sammen?
Prosessen frem til Namsmannen involveres, skjer ofte i flere steg:
-
Faktura og purringer
Du mottar først en faktura. Hvis denne ikke blir betalt i tide, får du som regel en purring eller to (påminnelser). -
Inkassobyrå
Blir ikke regningen betalt etter purringer, går kravet ofte videre til et inkassobyrå. Da får du en ny sjanse til å betale eller eventuelt lage en nedbetalingsavtale. -
Rett til Namsmannen (rettslig inkasso)
Hjelper ikke inkassobyrået heller, kan neste steg være såkalt rettslig inkasso hos Namsmannen. Da sender den som har penger til gode en “begjæring om utlegg”, som gir Namsmannen lov til å sjekke kontoen, eiendelene og inntekten din.- Du får da vanligvis en frist på 14 dager til å svare og komme med innsigelser eller bevis på at kravet er feil eller allerede betalt.
Hvem er Namsmannen?
- I store byer er det ofte namsfogden som utfører denne jobben.
- I mindre kommuner kan politiet (eller lensmannen) fungere som Namsmannen.
Uansett har de samme oppgave: Å sikre at lovlige pengekrav blir betalt.
Hva kan skje hvis du ikke betaler?
Hvis du ikke ordner opp i gjelden etter at Namsmannen er involvert, kan Namsmannen blant annet:
- Trekke penger direkte fra lønnen eller trygden din
- Ta beslag i eiendeler (som bil, bolig, aksjer osv.) hvis dette er nødvendig for å dekke kravet
Visste du forresten at det i 2016 var over 350 000 saker hos Namsmannen i Norge? Det betyr at du slett ikke er alene om å være i en situasjon der Namsmannen må involveres, men det er uansett best å unngå.
Hvorfor er Namsmannen viktig for deg som driver et lite firma?
- Har du kunder som ikke betaler, kan Namsmannen være siste mulighet for å få inn pengene.
- Hvis du selv sliter med å betale regninger eller trekkes inn i en sak, kan det få store konsekvenser for firmaets økonomi og rykte.
Slik kan du unngå problemer
- Følg med på regningene: Sørg for at alle regninger betales i tide.
- Lag en plan: Ha oversikt over utgifter og inntekter, og ikke bruk mer penger enn du har råd til.
- Bygg en buffer: Spar opp litt penger til uforutsette kostnader, så du unngår at en enkel regning utvikler seg til en stor sak.
- Kommuniser: Dersom du får økonomiske problemer, ta kontakt med kreditor (den du skylder penger). Ofte kan dere lage en nedbetalingsavtale og unngå inkasso og Namsmannen.
Kort oppsummert
Namsmannen er en slags «offentlig vaktmester» for pengekrav. Før du kommer så langt, går kravet gjerne gjennom purringer og en runde hos et inkassobyrå. Klarer du ikke å betale da, kan saken havne hos Namsmannen, som har myndighet til å gjennomføre tvangsinnkreving.
Som ny bedriftseier bør du vite om Namsmannen, fordi det er institusjonen du kan kontakte hvis noen skylder deg penger og nekter å betale. Samtidig er det viktig å ha orden på eget regnskap for å unngå at du selv risikerer tvangstiltak fra Namsmannen.
Når alt kommer til alt, er forebygging og god kommunikasjon ofte den beste veien å gå – det er sjelden gøy å møte Namsmannen, verken som skyldner eller den som venter på penger.