Hva er personinntekt?
Personinntekt er den delen av inntekten din som hovedsakelig regnes som arbeidsinntekt, inkludert lønn, sykepenger og næringsinntekt fra et enkeltpersonforetak (ENK). Kapitalinntekter som renteinntekter, aksjeutbytte og leieinntekter skal som regel ikke regnes med i personinntekten.
I praksis betyr dette at personinntekten for et ENK ofte tar utgangspunkt i netto næringsinntekt (altså virksomhetens overskudd etter fradrag), men justeres for flere forhold – blant annet kapitalinntekter/-kostnader, skjermingsfradrag og eventuelt negativ personinntekt fra tidligere år.
Viktig å merke seg: Du betaler skatt av personinntekten, uavhengig av hvor mye du faktisk tar ut av foretaket til privat bruk.
Hvorfor er personinntekt viktig?
• Den bestemmer hva du må betale i trygdeavgift og trinnskatt. Har du høy personinntekt, øker også skatteandelen.
• Den er grunnlaget for opptjening av pensjonspoeng og sykepenger. På sikt kan dette gi deg bedre ytelser og trygghet.
Hvordan beregnes personinntekt i et ENK?
-
Start med netto næringsinntekt.
• Dette er inntekt fra virksomheten minus fradragsberettigede kostnader. -
Korriger for kapitalinntekter og kapitalkostnader som ikke er en del av driften.
• Har du for eksempel renteinntekter fra aksjer eller aksjegevinster som ikke har noe med virksomheten å gjøre, skal disse normalt trekkes fra personinntekten.
• Eventuelle aksjetap som ikke er relatert til driften, skal legges til igjen, slik at de ikke reduserer personinntekten din. -
Trekk fra eventuelle rentekostnader på foretakets gjeld.
• Har du for eksempel lån i virksomheten, reduserer rentekostnadene personinntekten. -
Beregn skjermingsfradrag.
• Skjermingsfradraget lar deg redusere personinntekten med en prosentvis andel av den kapitalen du har bundet i foretaket. Det er nyttig om du har betydelige eiendeler i ENK-et. -
Legg til eller trekk fra tidligere negativ personinntekt.
• Har du hatt negativ personinntekt (underskudd) fra tidligere år, kan det benyttes for å redusere årets personinntekt og dermed skatten.
Når du er ferdig med korrigeringene, står du igjen med beregnet personinntekt. For mange små enkeltpersonforetak er personinntekt og netto næringsinntekt ofte omtrent det samme, særlig hvis man ikke har store kapitalposter.
Eksempel på aksjetap og aksjegevinst
• Har du en netto næringsinntekt på 350 000 kroner og en aksjegevinst på 50 000 kroner (som ikke har noe med virksomheten å gjøre), vil du trekke fra aksjegevinsten. Personinntekten blir da 300 000 kroner (350 000 – 50 000).
• Hvis du i stedet hadde et aksjetap på 50 000 kroner, og dette tapet heller ikke har noe med driften å gjøre, vil du legge tilbake beløpet slik at personinntekten fortsatt blir 350 000 (300 000 + 50 000).
Trinnskatt og trygdeavgift
• Trygdeavgift: Skatteetaten bruker personinntekten for å beregne hvor mye trygdeavgift du skal betale. Denne avgiften gir deg rett til pensjonspoeng og visse trygdeytelser (f.eks. sykepenger).
• Trinnskatt: Dersom personinntekten din overstiger et visst beløp (for 2024 er grensen 208 051 kroner), må du betale en ekstra skatt i tillegg til ordinær inntektsskatt og trygdeavgift.
Hvordan bruke dette i bedriften din?
-
Vær bevisst på tallene.
• Sørg for å føre regnskap løpende, slik at du tydelig ser hva som er rent “arbeidsoverskudd,” og hva som stammer fra investeringer eller besparelser som ikke tilhører driften. -
Vurder et regnskapsprogram eller et økonomisystem.
• De fleste slike systemer hjelper deg med å foreslå korreksjoner for kapitalinntekter, vise frem muligheter for skjermingsfradrag og holde oversikt over rentekostnader. -
Planlegg for uforutsette kostnader.
• Som ung gründer kan inntekten svinge, spesielt i starten. Sett av penger til skatt og vurder hvordan du best kan håndtere svingninger i personinntekten, for eksempel ved bruk av skjermingsfradrag eller fremføring av tidligere underskudd. -
Spør om hjelp når du er i tvil.
• Ta gjerne kontakt med en regnskapsfører, en erfaren mentor eller et gründerforum. Det kan lønne seg å få gode råd tidlig.
Vanlige misforståelser
-
“Alt jeg tar ut av foretaket privat, blir automatisk personinntekt.”
– I et ENK er det netto-resultatet (inkl. nødvendige korreksjoner) som avgjør personinntekten, ikke bare beløpet du overfører til deg selv. -
“Personinntekt er det samme som alminnelig inntekt.”
– Alminnelig inntekt inkluderer også kapitalinntekter, mens personinntekten kun omfatter det som i hovedsak er lønns- eller arbeidsinntekt. -
“Jeg må ikke føre negativ personinntekt videre om jeg ikke vil.”
– Du kan velge å ikke benytte negativ personinntekt fra tidligere år, men mister da retten til å føre den videre i fremtiden.
Oppsummering
• Personinntekt er summen av lønns- og næringsinntekt (etter korrigeringer), mens kapitalinntekter normalt holdes utenfor.
• Den danner grunnlaget for beregning av trygdeavgift og trinnskatt, og påvirker dermed dine pensjonspoeng og trygderettigheter.
• For et ENK tar du utgangspunkt i netto næringsinntekt og justerer for blant annet kapitalinntekter, rentekostnader, skjermingsfradrag og eventuell negativ personinntekt fra tidligere år.
• Ofte er tallet på personinntekt om lag det samme som netto næringsinntekt for små gründere uten store kapitalposter, men det er viktig å vite hvor det kan forekomme forskjeller.
Husk at skattemeldingen for enkeltpersonforetak kan være detaljert, og det lønner seg å ha et godt system, enten du gjør det selv eller får hjelp. Slik unngår du feil, og du sørger for at du betaler riktig skatt og får de rettighetene du har krav på.