Prisrådet, ofte kalt “normprisrådet”, er et statlig oppnevnt organ for havbruksnæringen i Norge. Det skal bestemme en såkalt “normpris” på laks,ørret og regnbueørret som brukes til å beregne grunnrenteskatt (ekstra skatt på stor fortjeneste i oppdrettsbransjen). Ordningen er ment å sikre at selskaper betaler rett skatt for virkelig verdiskaping. Likevel har den skapt politisk uenighet, og flere partier ønsker å fjerne ordningen.
Hvorfor finnes Prisrådet?
I 2023 kom det en ny grunnrenteskatt på oppdrettsfisk. Myndighetene ville unngå situasjoner der bedrifter rapporterer for lave salgspriser for å spare skatt. For å motvirke dette, ble det opprettet et uavhengig Prisråd med medlemmer som skal fastsette en normpris. Tanken er at denne prisen skal gjenspeile en “typisk” markedsverdi på fisken. Fra 1. juli 2024 skal disse normprisene bli bindende for skatteberegning.
◦ Inntil Prisrådet begynner å sette offisielle priser, fastsetter bedriftene selv markedsprisen ved merdkanten.
◦ Fiskeridirektoratet er sekretariat for Prisrådet og har ansvaret for å motta og bearbeide prisdata fra oppdrettere.
Politisk uenighet og mulig fjerning
Det er spenning rundt hvorvidt Prisrådet blir værende eller ei. Flere stortingspartier, blant annet Høyre og Venstre, mener at systemet fører til unøyaktige og kunstig høye priser. De hevder at havbruksnæringen da kan bli beskattet for inntekt de ikke faktisk får. Etter at også Senterpartiet og enkelte politikere fra SV snudde i saken, har det oppstått et flertall på Stortinget som ønsker å fjerne normprisordningen.
På den andre siden finnes det partier som fortsatt mener at normprisen er et effektivt verktøy for å sikre at næringen betaler sin rettmessige andel. Derfor ser vi en litt forvirrende situasjon, der man på den ene siden har et nyoppnevnt Prisråd, mens et flertall samtidig jobber for å avvikle ordningen.
Eksempel: To kroner ekstra for ASC-sertifisert fisk
I tillegg til selve normprisen har Prisrådet diskutert et pristillegg på to kroner per kilo for ASC-sertifisert oppdrettsfisk. Grunnen er at slik fisk ofte selges til en høyere markedspris.
• ASC (Aquaculture Stewardship Council) frykter at tillegget kan føles som en “straff” for å drive bærekraftig. De viser til at rundt 40 % av ASC-sertifiserte anlegg i Norge kan bli negativt påvirket.
• Prisrådet på sin side mener at høyere salgspriser naturlig fører til høyere skatt og at det fortsatt vil lønne seg med bærekraftstiltak dersom fisken faktisk selges dyrere.
• Noen oppdrettere, som Ellingsen Seafood, mener de ikke alltid får ekstra betalt for ASC-sertifisert fisk, særlig hvis fisk med og uten sertifisering blandes til samme sluttpris.
Hvordan påvirker dette deg som ung gründer?
Hvis du vurderer å starte eller allerede driver et lite oppdrettsanlegg, bør du:
-
Følge med på endringer i regelverket.
– Stortinget kan vedta å fjerne Prisrådet før det blir fullt operativt, men per nå er det formelt på plass. -
Være obs på rapporteringskrav.
– Du må i fremtiden sende inn prisoppgaveskjema til Fiskeridirektoratet dersom rådet består. -
Ha kontroll på salgspriser og avtaler.
– Det finnes en åpning for at inntekter fra finansielle sikringsavtaler kan inngå i grunnrenteskatten, men bare hvis de er rapportert til Prisrådet. -
Vurdere bærekraftssertifisering nøye.
– Hvis du får en reell merpris for ASC-sertifisert fisk, kan det fortsatt lønne seg, selv med et eventuelt pristillegg til skatteberegningen.
Ulike synspunkter og muligheter videre
• Mange i næringen mener ordningen er for byråkratisk og urimelig fordi den ikke tar hensyn til faktiske salgspriser.
• Talsmenn for ordningen hevder at det er en enkel måte å unngå underrapportering på, og at det gir rettferdig beskatning av bedrifter som tjener ekstra godt på bruk av naturressurser.
• Politiske flertall kan raskt skifte. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert, ettersom fremtiden til Prisrådet og normprisordningen er uviss.
Oppsummering
Prisrådet skal i utgangspunktet fastsette en gjennomsnittlig markedspris for oppdrettsfisk, men risikerer å bli avviklet før det får sjansen til å fungere. Noen mener normprisen blir for unøyaktig og straffer produsenter, mens andre sier den sikrer riktig skattlegging. Dersom rådet består, blir 1. juli 2024 viktig, fordi bindende normpriser da trer i kraft. Som ung gründer i havbruk bør du:
• Holde øye med eventuelle lovendringer.
• Sikre at du kan rapportere riktige tall.
• Vurdere fordeler og ulemper med miljøsertifisering.
Slik står du bedre rustet, uansett om Prisrådet forsvinner eller fortsetter. Samtidig holder du økonomien og regnskapet mest mulig oversiktlig i et potensielt skiftende regelverk.