Rentabilitet

Hva er rentabilitet?

Rentabilitet handler om hvor mye overskudd du får i forhold til det du har investert i bedriften. Alt fra egenkapital (pengene du selv eller andre eiere har skutt inn) til totale ressurser (egenkapital + lån) kan måles opp mot resultatet du oppnår. Målet? Å finne ut om det du har lagt inn i selskapet, faktisk “jobber” effektivt for å generere fortjeneste.

For mange gründere er rentabiliteten en viktig pekepinn på om det lønner seg å fortsette slik man gjør nå, eller om pengene kanskje ville gitt bedre avkastning ved å settes i banken, i verdipapirer eller brukes i en helt annen bedrift.

Eksempler fra virkeligheten

  1. En bedrift som øker egenkapitalrentabiliteten (EKR) fra –5,5 % til over 55 % på ett år (et eksempel fra NDLA) viser hvor dramatisk rentabiliteten kan svinge. I ett år er det underskudd eller lav lønnsomhet, mens året etter kan tallene skyte i været dersom bedriften har gjort store forbedringer.
  2. Et annet eksempel er totalkapitalrentabilitet (TKR) på 1,3 % i et svakt år (igjen fra NDLA), mens året etter kan TKR bli mye høyere hvis virksomheten effektiviseres.
  3. Fiken illustrerer TKR med et overskudd før renter og skatt på 300 000 kroner sammenlignet med en totalkapital på 2 000 000 kroner. Dette gir en TKR på 15 %. Da tjener bedriften 15 kroner for hver hundrelapp investert i både egenkapital og lån.

Disse eksemplene viser at det å følge med på rentabiliteten over tid gir viktig innsikt i bedriftens utvikling.

Viktige varianter av rentabilitet

1. Egenkapitalrentabilitet (EKR)

• Viser hvor mye overskudd du får igjen for dine eller eiernes egne penger (egenkapital).
• Formelen kan være enten før eller etter skatt, men en vanlig variant er:
(Årsresultat etter skatt) ÷ (Gjennomsnittlig egenkapital).
• Når du bruker “gjennomsnittlig egenkapital”, tas egne penger ved starten og slutten av året, og deles på to. Dette er viktig hvis du skyter inn ny egenkapital senere i året (den har ikke “jobbet” i hele perioden).

2. Totalkapitalrentabilitet (TKR)

• Viser overskuddet opp mot all kapital, altså både egenkapital + gjeld.
• Formelen er typisk (Resultat før rente og skatt) ÷ (Gjennomsnittlig totalkapital).
• Dette forteller om du utnytter ressursene dine best mulig, uansett om de er lånte eller egne.

3. Return on Assets (ROA)

• Har mye til felles med TKR, men bruker gjerne nettoresultat (etter renter og skatt) i teller.
• Formelen er (Nettoresultat) ÷ (Gjennomsnittlig total kapital).
• ROA er nyttig for å sammenligne hvor effektivt ulike bedrifter i samme bransje klarer å skape overskudd ut fra drifts­ og balansetall.

Vanlige misforståelser

  1. “En viss prosent er alltid bra eller dårlig.”
    – Nei. Du må sammenligne med tidligere år, konkurrenter eller bransjegjennomsnitt for å vite om tallene er gode. Bruk gjerne flere år med data for å se trenden.

  2. “Bruker du gjeld, blir alt bare bedre.”
    – Gjeld kan øke EKR, men gir også høyere risiko. Når du har flere lån, må du dekke renteutgifter selv om salget skulle falle.

  3. “Det er likt å regne TKR og ROA.”
    – Forskjellen er at TKR typisk bruker resultat før renter og skatt, mens ROA tar utgangspunkt i nettoresultat etter renter og skatt. Du får derfor ulike tall.

  4. “EKR må alltid være etter skatt.”
    – Du kan regne ut EKR både før og etter skatt. Det viktigste er å spesifisere hvilken metode du bruker, og være konsekvent når du sammenligner.

Hvordan bruke dette i bedriften din

  1. Sett mål basert på bransjen: Sjekk hva som er vanlig EKR/TKR/ROA i din bransje, og se om bedriften ligger over eller under snittet.
  2. Vær obs på gjeld: Høy EKR kan være fristende, men husk at mye lån også betyr større risiko.
  3. Sjekk utviklingen: Følg med hvert år i regnskapsprogrammet eller økonomisystemet ditt. Hvor mye har tallene endret seg siden i fjor?
  4. Vurder alternativene: Er det kanskje bedre avkastning å hente i et annet prosjekt? Eller bør du investere mer i eget selskap?
  5. Bruk snitt-tall for å få rett bilde: Hvis du setter inn ny egenkapital i november, må du bruke gjennomsnittlig egenkapital for å få mest mulig presise rentabilitetstall.

Kort oppsummering

Rentabilitet er et fellesbegrep for å se på hvor godt en bedrift utnytter pengene sine – enten det er dine egne eller lånte midler – til å tjene penger.
EKR lar eiere se hvor lønnsomt det er å bruke egne penger i selskapet.
TKR viser hvor effektivt hele kapitalen (både egenkapital og gjeld) jobber.
ROA belyser driftens effektivitet sett opp mot alle eiendelene, ofte med nettoresultat i teller.

Tallene må alltid sees i sammenheng. Sammenlign med tidligere år, konkurrenter og bransjegjennomsnitt, og vær bevisst på effekten av gjeld og eventuelle svingninger i kapital. Husk også å oppdatere tallene ofte, slik at du får et realistisk bilde av om bedriften din er på rett vei mot lønnsom vekst.

rentabilitet lønnsomhet ord og uttrykk

Relaterte artikler