Revisjonspliktig

Hva betyr “Revisjonspliktig”?

“Revisjonspliktig” betyr at et selskap er juridisk forpliktet til å få regnskapene sine kontrollert av en uavhengig person som kalles revisor. Revisors jobb er å sjekke at tallene du fører opp i regnskapet stemmer, og at du følger de lovene og reglene som gjelder.

Bokføringspliktig vs. regnskapspliktig

  • Bokføringspliktig: Du er pliktig til å føre et løpende regnskap gjennom hele året, altså dokumentere og føre alle inntekter og utgifter.
  • Regnskapspliktig: Du må utarbeide og offentliggjøre et årsregnskap, som gir et samlet bilde av bedriftens økonomiske situasjon.

I Norge er de aller fleste aksjeselskaper både bokføringspliktige og regnskapspliktige. Som regel innebærer det også at de enten er eller kan bli revisjonspliktige hvis de passerer visse grenser.

Når blir du revisjonspliktig?

Ikke alle selskaper er revisjonspliktige fra start. Det kommer an på flere faktorer:

  • Hvor mye penger bedriften din tjener i løpet av et år (omsetning).
  • Hvor mange ansatte du har på lønningslisten.
  • Hvor store eiendeler eller verdier firmaet ditt har.

I Norge kan bedrifter søke om fritak fra revisjon dersom omsetningen er under 7 millioner kroner i året, de har færre enn 10 ansatte, og en balanse på under 23 millioner kroner (oppsummerte tall kan variere litt over tid). Går du over én eller flere av disse grensene, må du få en revisor til å kontrollere årsregnskapet ditt.

Ingen fast frekvens - men ofte årlig

Lovverket sier ikke eksakt hvor ofte du må ha revisor til å sjekke regnskapet, men i praksis blir dette som regel gjort årlig når du utarbeider årsregnskapet. Hvis revisoren finner feil, må du rette opp i disse før regnskapet kan godkjennes.

Et enkelt eksempel

Tenk deg at du driver et lite klesmerke som du selger på nett. Først tjener du kanskje bare 100 000 kroner i året – det er langt under 7 millioner, så du trenger vanligvis ikke revisor. Men la oss si at merkevaren din plutselig får masse oppmerksomhet, og at du begynner å tjene over 7 millioner kroner i løpet av et par år. Da blir du “revisjonspliktig” og må skaffe en revisor som kan gå gjennom og bekrefte at regnskapet ditt er korrekt.

Hvorfor er revisjon viktig?

  1. Tillit: Bankene, kundene og leverandørene dine føler seg tryggere når de vet at en uavhengig revisor har sett over regnskapet ditt.
  2. Kontroll: Det gir deg en dobbeltsjekk av tallene dine, så du unngår overraskelser fra Skatteetaten.
  3. Oversikt: Revisjon hjelper deg å forstå økonomien bedre, slik at du kan ta smarte forretningsvalg.

Revisor som rådgiver

Mange bruker også revisoren som en samtalepartner ved viktige avgjørelser i bedriften. Revisoren kan gi nyttige råd om hvordan du integrerer lover og regler i praksis, og dermed hjelpe deg unngå kostbare feil.

Vanlige misforståelser

  • “Revisjon er bare for store selskaper”: Selv mindre selskaper kan bli revisjonspliktige hvis de passerer lovbestemte grenser.
  • “Revisor fikser alt av regnskap”: En revisor kontrollerer tallene, men fører ikke nødvendigvis regnskapet for deg. Du eller en regnskapsfører må selv sørge for å føre regnskapet (bokføringsplikt) og utarbeide årsregnskapet (regnskapsplikt).

Hvordan påvirker dette deg som gründer?

  • Følg med på tallene: Hold et øye med omsetningen, antall ansatte og totale verdier. Om du nærmer deg grensene, bør du planlegge å finne en revisor.
  • Budsjett for revisjon: Sett av nok penger til å betale for revisjon hvis du blir revisjonspliktig.
  • God orden fra start: Ha ryddig regnskapspraksis. Da forenkler du revisorens jobb og sparer penger i lengden.

Oppsummert

“Revisjonspliktig” betyr at et selskap må få årsregnskapet sitt kontrollert av en ekstern revisor. Hvis du vokser raskt eller har høye inntekter, kan du bli revisjonspliktig. Det gir ekstra trygghet og troverdighet til bedriften din, men også flere regler å følge og utgifter å ta hensyn til. For å forberede deg bør du sette opp gode rutiner for bokføring og regnskap helt fra starten, slik at bedriften din er klar når (og hvis) revisjonsplikten inntreffer.

revisjon plikt regnskap ord og uttrykk

Relaterte artikler