Hva er royalty?
Opprinnelig betydde “royalty” en avgift betalt til kongen. I dag brukes ordet mest om en betaling for retten til å bruke noe andre eier, for eksempel et musikkstykke, en bok, et varemerke eller en patentert oppfinnelse. Royalty kan sees på som en “leie” for å få bruke noens ideer, konsepter eller fysiske ressurser.
Enkelt forklart med eksempler
• Musikk: En artist som har laget en sang, mottar royalty hvis sangen brukes i en reklame eller film, ofte en prosent av salget eller inntekten.
• Bokutgivelser: En forfatter får vanligvis en viss prosent av bokas pris per solgte eksemplar.
• Franchise: Kjøper du rettighetene til en kjent hurtigmatkjede, betaler du gjerne en engangsavgift og en løpende royalty basert på omsetningen.
Royalty i ulike bransjer
Bøker
I Norge er det vanlig at en forfatter får 15 % av “hefteprisen” (85 % av utsalgsprisen) for de første 5 000 solgte eksemplarene, og 20 % utover dette. For bokklubbavtaler kan forfatteren motta rundt 9 % av “hefteprisen,” men her trekkes rabatter, porto og andre utgifter før royalty beregnes.
Film
Innen norsk filmproduksjon ligger royaltiesatsen ofte på 10 % for manus og 10 % for regi, som fordeles avhengig av hvordan verkene er utviklet. Dersom manus er basert på en allerede eksisterende bok, kan satsene deles mellom forfatter og manusforfatter. Royalty blir her vanligvis regnet av “produsentens netto,” det vil si at produksjonskostnader og investorer dekkes først.
Musikk
Artister, låtskrivere og plateselskap kan motta ulike typer royalty for musikk, blant annet:
• Mechanicals (innspilling/salg)
• Performance (avspillinger på radio, strømming, konserter)
• Synch (bruk av musikk i film, reklame eller TV)
Størrelsen på satsene varierer, både mellom land og plattformer.
Franchiser
I en franchiseavtale betaler du både et startbeløp for å få bruke konseptet og et løpende royaltybeløp, ofte 4 %–5 % av omsetningen. På den måten får franchisegiveren kontinuerlig betaling, mens du får et etablert navn og konsept.
Relaterte begreper
• Opphavsrett: Lovfestede rettigheter til musikk, tekst, kunst osv.
• Patent: Lovbeskyttelse for en ny oppfinnelse, som kan lisensieres mot royalty.
• Lisensavtale: En kontrakt som forklarer hvor mye du betaler eller mottar i royalty, og hvilke betingelser som gjelder.
• Naturressurser: Ved olje- eller mineralutvinning betales det ofte en form for royalty til grunneier eller staten.
Vanlige misforståelser
- «Royalty gjelder kun for kunstnere og kongelige.»
– Nei, royalty passer i alle bransjer der noen eier en rettighet som andre vil bruke, enten det er teknologi, musikk, design eller varemerker. - «Royalty er alltid en prosent av salg.»
– Det kan også være et fast beløp per enhet, eller en kombinasjon. Avtalen bestemmer beregningsmåten. - «Royalty er en engangsavgift.»
– Som oftest er royalty en løpende betaling så lenge noen bruker rettigheten.
Hvordan bruke det i din bedrift
• Har du en innovasjon du vil beskytte? Sørg for å sikre rettighetene (f.eks. patent, varemerke eller opphavsrett). Da kan du lisensiere ut ideen din, og tjene royalty på at andre bruker den.
• Skal du bruke andres verk eller merkevare? Sørg for en tydelig lisensavtale om royalties. Vær oppmerksom på prosentsatser, varighet, tilleggskostnader og eventuelle begrensninger (som geografiske områder).
• Bokfør royalty korrekt i regnskapsprogrammet eller økonomisystemet ditt. Royalty kan være både en utgiftspost (hvis du betaler) og en inntektspost (hvis du mottar).
• Royalty gir ofte en vinn-vinn-situasjon: Den som eier rettigheten, får en jevnlig inntekt, mens brukeren slipper å utvikle eller skape alt fra bunnen av.
Kort oppsummering
Royalty er betaling for retten til å bruke noens idéer, produkter eller ressurser. For deg som ung gründer kan royaltyavtaler gi nye muligheter til å utvide bedriften, enten du vil låne en etablert merkevare eller beskytte og tjene penger på din egen oppfinnelse. Nøkkelen er å ha en klar avtale for hvordan royalty beregnes, et godt system for å følge opp og bokføre betalinger, og ikke minst en forståelse av bransjespesifikke praksiser. På denne måten kan du unngå misforståelser og potensielle konflikter, og isteden dra nytte av de mange mulighetene som ligger i royalty-systemet.