Samvirkeforetak (SA)

Hva er et samvirkeforetak?

Et samvirkeforetak (ofte forkortet SA) er en selskapsform der flere personer eller virksomheter går sammen for å løse et felles behov. I stedet for å fokusere utelukkende på størst mulig gevinst til eierne, handler det om å gi medlemmene – som også er eierne – størst mulig nytte av foretakets varer eller tjenester. Eksempler inkluderer landbrukskooperativer eller veilag, men et SA kan også brukes innen blant annet transport, felles innkjøp av varer og lignende.

Hvordan fungerer det i praksis?

  • Medlemskap fremfor aksjer
    I et samvirkeforetak har hver person som blir medlem én stemme, uavhengig av hvor mye de har skutt inn av kapital. Dette gir en demokratisk styring, ulikt aksjeselskap der eierandeler er knyttet til aksjer.
    – Medlemskap skal i utgangspunktet være åpent for alle som kan dra nytte av foretaket. Man kan bare nekte opptak hvis det finnes en saklig grunn for det (for eksempel at man ikke deler formål eller at man ikke oppfyller visse medlemsvilkår).

  • Felles formål
    Alle medlemmene har et felles behov eller ønske, for eksempel å kjøpe inn varer billigere eller tilby en tjeneste. Hovedmålet er å fremme medlemmenes interesser og ikke maksimere investoravkastning.

  • Overskudd fordeles etter bruk
    Dersom samvirkeforetaket får overskudd, fordeles dette vanligvis basert på hvor mye medlemmene har handlet med (eller benyttet) foretaket, i tråd med foretakets vedtekter. Dette står i kontrast til fordeling av overskudd basert på aksjer, som i et aksjeselskap.

Krav og ansvar

  • Antall stiftere
    Du må være minst to stiftere for å danne et samvirkeforetak.
  • Alder og adresse
    Alle stiftere må ha fylt 18 år, og foretaket må ha en norsk forretningsadresse.
  • Kapital
    Det er ingen formell minstesum i egenkapital, men dere må kunne vise at dere har en “forsvarlig egenkapital” for å drive virksomheten.
  • Juridisk enhet
    Samvirkeforetaket er en egen juridisk person. Det betyr at medlemmene som hovedregel ikke er personlig ansvarlige for foretakets gjeld.
  • Daglig leder og styre
    Samvirkelova krever at samvirkeforetaket har en daglig leder (daglig drift), samt et styre på minst tre personer.

Skatt og regnskap

  • Skattesats og formuesskatt
    Overskudd i et samvirkeforetak skattlegges med 22 %, likt som et aksjeselskap. I tillegg påløper formuesskatt, noe som ikke gjelder for aksjeselskap.
  • Bokføring og regnskap
    Alle samvirkeforetak har bokføringsplikt. Overstiger omsetningen 2 millioner kroner, får dere regnskapsplikt med krav om årsregnskap til Brønnøysundregistrene.
  • Revisjonsplikt
    Blir årlig omsetning over 6 millioner kroner, balansesummen 23 millioner kroner eller mer, eller gjennomsnittlig antall ansatte 10 årsverk eller mer, må dere i tillegg ha en ekstern revisor.
  • Skattemelding fra 2024
    Hvis dere er pliktige til å levere skattemelding, må den sendes via et godkjent regnskapsprogram eller økonomisystem.
  • MVA
    Dersom dere omsetter for mer enn 50 000 kroner i merverdiavgiftspliktig virksomhet i løpet av 12 måneder, må foretaket registreres i Merverdiavgiftsregisteret.

Hvordan starte et samvirkeforetak

  1. Stifte foretaket
    – Opprett et stiftelsesdokument og vedtekter. Stiftelsesdokumentet skal signeres av alle stiftere. Har dere kapitalinnskudd, må dette settes inn på en bankkonto for selskap under stiftelse, og banken utsteder en bekreftelse.
  2. Registrering
    – Send inn “Samordnet registermelding” til Foretaksregisteret. Det koster 6 500 kroner å registrere elektronisk og 7 653 kroner ved papirskjema. Dere må også sende inn stiftelsesdokument, vedtekter og eventuell bekreftelse fra banken.
    – Dere må registrere foretaket senest tre måneder etter at det er stiftet. I denne perioden kan dere ikke forplikte foretaket økonomisk før registreringen er fullført.
  3. Daglig leder og styre
    – Man plikter å velge et styre på minst tre personer og en daglig leder.
  4. Utenlandske stiftere
    – Har noen av stifterne ikke norsk fødselsnummer eller d-nummer, må dere søke om d-nummer. Da bruker dere papirskjema og legger ved bekreftet kopi av gyldig legitimasjon.

Vanlige misforståelser

  1. ”Samvirkeforetak er bare for bønder.”
    – Denne formen brukes ofte i landbruket, men er like aktuell for veilag, felles innkjøp, transportfelleskap m.m.
  2. ”Det finnes ingen fleksibilitet i fordeling av overskudd.”
    – Hovedregelen er fordeling etter bruk, men detaljene reguleres av foretakets vedtekter.
  3. ”Man kan starte alene.”
    – Nei, minst to stiftere må være med.

Når passer et samvirkeforetak for deg?

• Dere er flere gründere eller venner med et felles formål, som for eksempel felles innkjøp eller å dele ressurser.
• Dere ønsker en demokratisk form, der alle har lik stemmerett.
• Dere har ikke behov for investorer som ønsker større kapitalavkastning.
• Dere vil fordele fremtidige overskudd etter hvor mye hver enkelt benytter foretaket.

Oppsummering

Et samvirkeforetak handler om samarbeid, demokratisk styring og å fremme medlemmenes felles interesser. For unge gründere kan denne selskapsformen være gunstig når man har et tydelig felles behov, ønsker lavt kapitalkrav og setter fellesskapsverdier foran investorfokus. Samtidig må dere følge kravene til stiftelse, registrering, regnskap og skatt, og huske at alle medlemmer har én stemme hver.

Husk å lage gode og forståelige vedtekter, og ikke nøl med å spørre om hjelp fra en rådgiver, et regnskapsbyrå eller et økonomisystem. Lykke til!

samvirkeforetak foretaksformer ord og uttrykk

Relaterte artikler