Styreleder

En styreleder er personen som leder styret i et aksjeselskap (AS) eller en annen organisasjon. Hvis du er alene i styret, er du automatisk styreleder. Rollen handler om å organisere styrets arbeid, sørge for at nødvendige møter holdes, og at avgjørelser tas på en ryddig måte.

Hvorfor er styreleder viktig?

  • Styreleder sørger for at styremøter blir planlagt, og at sakslister er klare i god tid før møtene.
  • Under møtene leder styreleder diskusjonene, passer på at alle synspunkter kommer fram, og at vedtakene blir protokollført.
  • Styreleder følger med på selskapets økonomi (f.eks. i et regnskapsprogram) og må ta tak i eventuelle problemer tidlig.
  • Ved kritiske situasjoner, som konkursfare, kan styreleder bli holdt personlig ansvarlig hvis styret ikke handler forsvarlig.

Hvordan velges styreleder?

  • I et vanlig aksjeselskap (AS) stemmer styremedlemmene som oftest fram hvem som skal være styreleder. Dersom vedtektene sier det, eller generalforsamlingen bestemmer det på forhånd, kan også generalforsamlingen velge styreleder direkte.
  • Skulle det bli stemmelikhet mellom to kandidater i styret, kan resultatet avgjøres ved loddtrekning.
  • Har selskapet en bedriftsforsamling (mest vanlig i større selskaper eller allmennaksjeselskaper), er det bedriftsforsamlingen som velger styreleder.
  • I allmennaksjeselskaper (ASA) må det være minst tre styremedlemmer, og daglig leder kan ikke være styreleder.

Styreleder og daglig leder – kan samme person ha begge roller?

  • I et allmennaksjeselskap (ASA) er dette forbudt. Grunnen er at styret skal føre tilsyn med daglig ledelse, og derfor må disse rollene være tydelig atskilt.
  • I et aksjeselskap (AS) er det derimot mulig å være både daglig leder og styreleder (siden 2015), men husk at dette kan gjøre det vanskelig å ha uavhengig kontroll over den daglige driften.

Eksempel fra virkeligheten

Tenk deg at du og noen venner har startet et lite AS for å selge håndlagde produkter på nett. Dere har valgt en styreleder blant dere. Styreleder sørger for at alle styremedlemmene får innkalling og saksliste før neste styremøte. På selve møtet diskuterer dere salgstall, markedsføring og videre planer. Budsjettene følger dere i et økonomisystem, og styreleder passer på at ingen bruker mer penger enn dere faktisk har. Oppstår det plutselig økonomiske problemer, må styreleder ta initiativ til å finne løsninger og eventuelt kalle inn til flere styremøter for å unngå større tap.

Vanlige misforståelser

  1. “Styreleder styrer hele selskapet.”
    – Nei, daglig leder håndterer den daglige driften. Styreleder har overordnet ansvar og sørger for at styret gjør jobben sin på en forsvarlig måte.
  2. “Styreleder kan ikke bli personlig ansvarlig.”
    – Jo, hvis styret tar uforsvarlige valg som påfører selskapet (eller andre) økonomisk tap, kan styreleder og evt. andre styremedlemmer bli stilt personlig til ansvar.

Viktige punkter for deg som gründer

  • Har du bare ett styremedlem (deg selv), er du automatisk styreleder. Vær obs på å skille rollene hvis du også er daglig leder.
  • I noen tilfeller gir bedriftsforsamling eller generalforsamling deg styreleder-rollen, og i større selskaper (AS eller ASA) kan det finnes flere regler i vedtektene om hvordan styreleder velges.
  • Styreansvarsforsikring kan være nyttig dersom selskapet driver med prosjekter som kan medføre stor økonomisk risiko.
  • Styrehonorar er skattepliktig, så husk å rapportere dette korrekt.

Oppsummering

Styreleder er den som samler trådene i styret og påser at arbeidet utføres i tråd med lover, regler og selskapets behov. Rollen innebærer et stort ansvar – ikke bare juridisk, men også strategisk. Som styreleder bør du være aktiv, følge opp selskapets økonomi og drift, og sikre at alle i styret forstår ansvaret de har. Med god planlegging og oversikt unngår du dyre feil og gjør det lettere for selskapet å vokse.

styrearbeid styreleder bedrift

Relaterte artikler