Tap på fordring

Hva betyr egentlig “Tap på fordring”?

En “fordring” er penger som noen skylder virksomheten din, for eksempel fordi du har solgt en vare eller tjeneste på faktura. “Tap på fordring” oppstår når det er klart at du ikke kommer til å få inn disse pengene, selv om du har prøvd å kreve dem inn.

For eksempel kan en kunde gå konkurs uten midler til å betale, eller de kan bare unnlate å betale tross purringer og inkassovarsel.

Tre hovedkrav for å få skattefradrag

Skatteloven krever at du oppfyller tre vilkår for å få fradrag:

1) Virksomhetskravet

Du må drive næringsvirksomhet, som for eksempel et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap. Salget eller lånet som har gått tapt må være en del av din ordinære drift.

2) Realisasjonskravet

Det må være “endelig konstatert” at pengene ikke kommer inn. Ifølge Skatteetaten kan du anse kravet som tapt hvis ett av disse punktene (a, b, c eller d) er oppfylt:

• a) Det har gått minst 6 måneder etter forfall, du har sendt minst tre purringer, og du har fortsatt ikke mottatt betaling.
• b) Fordringen har gått til inkasso eller tvangsinndrivelse uten resultater.
• c) Kundefirmaet eller privatpersonen har gått konkurs, og det er ingen midler igjen til å dekke kravet.
• d) Andre tydelige bevis viser at du ikke vil få igjen pengene.

Viktig unntak: En fordring er ikke tapt hvis du har god nok sikkerhet, for eksempel pant i eiendeler eller en kausjonist som kan betale.

3) Tilknytningsvilkåret

Tapet må være knyttet til det virksomheten din selger. Har du et T-skjortefirma, må fordringen vanligvis handle om fakturaer for T-skjorter eller lignende tjenester du tilbyr.

Hva med merverdiavgift (MVA)?

Hvis du allerede har betalt inn MVA for salget, kan du “reversere” (kreve tilbake) den MVA-en når fordringen er endelig tapt. Dette gjør du gjerne i samme periode du bokfører tapet. Husk at du må kunne dokumentere at du har gjort alt rimelig for å få inn pengene.

Delvis dekning av krav

Hender det at du bare får dekket en del av en ubetalt faktura, f.eks. at du mottar noen eiendeler eller et kontantbeløp som ikke dekker hele kravet. Da skal du redusere tapet med verdien av det du fikk dekket. Resten kan du føre som tap.

Eksempel:
Har du et tilgodebeløp på 10 000 kroner, men får 3 000 kroner og en brukt maskin verdt 2 000 kroner, blir det totale tapet 5 000 kroner.

Nærstående selskaper og unntak

Det er som hovedregel ganske strenge regler for tap mellom såkalte “nærstående selskaper” (for eksempel mor- og datterselskap som er mer enn 90 % eid). Da får du vanligvis ikke fradrag for tap på lån i konsernforhold. Men hvis tapet handler om helt vanlige kundefakturaer i forbindelse med varer eller tjenester i den daglige driften, kan du likevel ha krav på fradrag.

Bokføring og rapportering

  1. Før tapet som en kostnad i regnskapet. Vanligvis har regnskapsprogrammer en egen konto for “tap på fordring.”
  2. Få tilbake MVA-en du har betalt (hvis du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret), ved å korrigere i MVA-meldingen for terminen tapet er dokumentert.
  3. Meld fra om tapet i næringsoppgaven eller næringsspesifikasjonen i skattemeldingen for det året tapet er konstatert tapt.
  4. Hvis du likevel får inn alle eller deler av pengene etter at du har bokført tapet, må du inntektsføre beløpet når du faktisk mottar det.

Dokumentasjon er avgjørende

Skatteetaten kan når som helst be om bevis på at du har gjort grundige forsøk på å få inn pengene og at det virkelig er et “endelig” tap. Arkiver fakturaer, purringer, inkassopapirer, konkursmeldinger og eventuell annen kommunikasjon som viser at kunden ikke har betalt.

Oppsummering

• “Tap på fordring” dreier seg om penger du har til gode, men som du ikke vil få inn.
• Du har krav på fradrag dersom du driver næring, tapet er endelig, og fordringen er en del av din vanlige virksomhet.
• Få også tilbake mva ved å dokumentere at tapet er endelig, og føre det riktig i MVA-meldingen.
• Husk å rapportere tapet i riktig skattemelding og ta vare på all dokumentasjon.

Med denne oversikten er du som ung gründer bedre rustet til å håndtere ubetalte fakturaer og unngå unødige tap. Lykke til!

tap-på-fordring fordring inkasso skatt

Relaterte artikler