Hva er regnskap?
Regnskap er en oppstilling som viser hvordan bedriften din håndterer penger. Det inkluderer:
- Inntekter: Pengene du tjener, for eksempel fra salg av varer eller tjenester
- Kostnader/Utgifter: Pengene du bruker, for eksempel til innkjøp av varer eller tjenester
- Eiendeler: Alt bedriften eier, for eksempel varelager, penger på konto og utstyr
- Gjeld: Det bedriften skylder andre, for eksempel lån i banken
På den måten gir et regnskap deg et oversiktsbilde av hvordan økonomien i bedriften ser ut, både fra dag til dag og på lengre sikt.
Hvorfor er regnskap viktig?
- Oversikt over økonomien
Du ser tydelig hvor mye penger du tjener, og hva du bruker penger på. - Interesse for eksterne parter
Ikke bare du og myndighetene er interessert i tallene, men også banker, investorer, leverandører og kunder kan ha behov for å se at du er en solid bedrift. - Obligatorisk for de fleste
Norges lover krever at du fører regnskap når du driver en viss type virksomhet eller overstiger bestemte grenser for omsetning. - Bedre beslutninger
Når du har god oversikt, er det lettere å ta smarte valg i fremtiden.
Hvem må føre regnskap?
De aller fleste bedrifter i Norge er pålagt å føre regnskap, fordi regnskapet brukes som grunnlag for flere lovpålagte oppgaver du leverer inn i løpet av året (for eksempel skattemelding). Enkeltpersonforetak som tjener under 50 000 kroner i året er ikke regnskapspliktige, men det er likevel lurt å føre et enkelt regnskap for å ha kontroll på økonomien.
Bokføringsplikt vs. regnskapsplikt
- Bokføringsplikt: Du må løpende bokføre alle inntekter og kostnader. De fleste enkeltpersonforetak har bokføringsplikt.
- Regnskapsplikt: I tillegg til løpende bokføring, må du sende inn et formelt årsregnskap. For eksempel er aksjeselskaper (AS) regnskapspliktige.
Så selv om alle aksjeselskaper er både bokførings- og regnskapspliktige, er mange enkeltpersonforetak kun bokføringspliktige (hvis de overstiger visse beløpsgrenser).
Eksempel fra hverdagen
La oss si at du driver en liten nettbutikk som selger t-skjorter:
- Du kjøper t-skjorter fra en grossist for 2 000 kroner → Utgift
- Du selger t-skjorter for 3 000 kroner → Inntekt
- Du finansierer oppstarten med et lite lån på 5 000 kroner → Gjeld
- Du har 10 000 kroner på firmakontoen → Eiendel
Ved å legge inn alt dette i regnskapet ditt, får du oversikt over hva du tjener, hva du skylder, og hvor mye du faktisk har igjen på konto.
Hvordan føre regnskap?
- Velg et system
Du kan for eksempel bruke et regnskapsprogram, eller i noen tilfeller føre regnskap i Excel om du har få bilag (under ca. 600 i året). - Bokfør løpende
Ikke utsett bokføringen – da mister du lett oversikten. - Oppbevar bilag
Ta vare på kvitteringer, fakturaer og lignende. Dette skal dokumentere føringene dine i regnskapet. - Få hjelp om du trenger det
Er du usikker eller har du mange bilag, kan en regnskapsfører hjelpe deg. Du står likevel alltid ansvarlig for å sende inn riktige tall og dokumentasjon.
Vanlige misforståelser
- “Jeg tjener lite, så jeg trenger ikke noe regnskap.”
Selv små mengder inntekt bør bokføres for å holde oversikt og unngå rot. - “Nettbanken holder oversikt.”
Nettbanken viser transaksjoner, men ikke nødvendigvis balanser (eiendeler, gjeld) og detaljer som du trenger for et komplett regnskap.
Oppsummering
Regnskapet er det overordnede bildet av økonomien i bedriften din. Det inneholder inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld, og er nyttig både for deg og for myndigheter, banker, investorer og andre. De fleste virksomheter i Norge må føre et regnskap, og mange må i tillegg levere et årsregnskap. Uansett økonomisk størrelse på bedriften er det gunstig å holde orden fra dag én – da stiller du mye sterkere overfor både kunder, samarbeidspartnere og i møte med Skatteetaten.